Erdélyt ellepték Orbán választási plakátjai

orban_viktor11

Magyar pártok, társadalmi szervezetek, sőt önkormányzatok bevonásával vette kezdetét Erdélyben a jövő évi országgyűlési választásokon való részvételre buzdító kampány. – írja az mno.hu

Ennek során elsősorban a regisztrációra, az erről szóló technikai tájékoztatásra helyezik a hangsúlyt, de megjelentek azok a hangok is, amelyek egyértelműen a Fidesz-kormány támogatására kérik a kettős állampolgárságú, így magyarországi szavazójoggal is bíró romániai magyarokat.

A székelyföldi Kovászna megye önkormányzata például hatezer, regisztrációra felszólító plakátot gyártatott le “a magyar kormánnyal egyetértésben”, és ezek többségét már kiragasztották a háromszéki településeken. 

Ezek a plakátok azt hirdetik, hogy minden magyar állampolgár leadhatja voksát a 2018-as választáson azzal a feltétellel, hogy előzőleg regisztrál.

Értesüléseink szerint hasonló plakátkampány várható szerte a Székelyföldön és Erdély többi megyéjében, továbbá a médiában is hangsúlyos lesz a regisztrációról szóló tájékoztatás.

Igen, az a célunk, hogy az Orbán Viktor által vezetett kormány folytathassa munkáját, és ehhez mi is hozzá fogunk járulni, ahogy tettük a négy évvel ezelőtti anyaországi választáson is, amikor Erdélyből 65 ezer szavazattal járultunk hozzá a kétharmadot átbillentő mandátum megszerzéséhez” - szögezte le nemrég Tamás Sándor, a megyei közgyűlés elnöke.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) politikusa egyébként úgy nyilatkozott, azok a romániai magyarok, akik augusztus végéig benyújtják magyar állampolgársági kérvényüket, jó eséllyel december végéig megkapják a honosítási okiratot, és regisztrálhatnak a választásra.

Annak hátterében, hogy a regisztrációs folyamatba az RMDSZ is beszállt, az áll, hogy az erdélyi magyar politikai paletta legnagyobb, bukaresti parlamenti képviselettel bíró, a Fidesszel korábban hűvös viszonyt ápoló alakulata az elmúlt években rendezte kapcsolatát a budapesti kormánypártokkal. 

Olyannyira, hogy ha egyelőre testületileg nem is, de a Kelemen Hunor vezette szervezet számos politikusa egyértelműen letette voksát a budapesti kormányzati folytonosság mellett. De más romániai magyar politikusok is nyíltan a Fidesz-KDNP támogatására kérik a magyar állampolgárságot is megszerző romániai magyarokat.

A legutóbb a Fidesz színeiben európai parlamenti mandátumot szerzett Tőkés László által irányított Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács már márciusban beindította regisztrációs kampányát a honosított magyar állampolgárok számára.

Erdélyben több mint félmilliót tesz ki a választókorú magyar állampolgárok száma, ők éppen ebben az időszakban kapták kézhez Orbán Viktor miniszterelnök levelét. Ebben a kormányfő arra emlékezteti honfitársait, “létrejött az, amire majd száz évig vártunk, a kettős állampolgárság kiterjesztésével sok százezer magyar hivatalosan is a magyar nemzet részévé vált”. 

Mivel a szavazáson való részvétel regisztrációhoz kötött, Orbán Viktor cselekvésre kéri a határon túl élő magyarokat, akiknek fölhívja a figyelmét, Magyarországnak a következő években sorsfordító, az egész Kárpát-medence magyarságára kiható döntéseket kell meghoznia.

Forrás: mno.hu-sztarklikk.hu

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com