Ennyi: Deutsch Tamás alelnökként vizsgálhatja az EU-pénzek felhasználását

deutsch t

A politikust a CONT bizottság negyedik alelnökévé választották, kérdés, hogy hazai ügyekkel is foglalkozik-e majd.

Három nagy frakció (a zöldek, a liberálisok és a szociáldemokraták) ugyan előre bejelentette, hogy a jogállamiság magyarországi helyzete miatt nem szavaznak meg fideszes jelölteket az Európai Parlament szakbizottságaiban alelnöknek, Deutsch Tamás simán megválasztották. 11 mellette, 6 ellene szóló és 3 tartózkodás mellett lett a bizottság negyedik alelnöke – értesült az Eurnews. A fideszes politikus így a költségvetési ellenőrzési bizottság egyik vezetőjeként ellenőrizheti az EU-források felhasználását.

Deutsch Tamással szemben a hírportál információi szerint nem volt ellenjelölt; a jelek szerint hiába fogott össze a fideszesek jelöltek megválasztása ellen három EP-frakció és teljes hazai ellenzék, valakik mégis megszavazták őt a CONTE kormánypárti alelnökének.
Deutsch így a korrupcióellenes küzdelem egyik vezéralakja lesz, és – ahogy Ujhelyi István szocialista EP-képviselő ajánlotta neki – egyből haza is hozhatja a munkát:
foglalkozhat például az Elios-üggyel, a Híd a munka világába-projektben eltüntetett százmilliókkal, Mészáros Lőrinc meggazdagodásával, vagy azzal, hogy miért is lenne érdemes csatlakozni az Európai Ügyészséghez (amit Deutsch amúgy színvonaltalannak tart)
A Néppárt egyébként öt öt Fidesz–KDNP-s képviselőt jelölt szakbizottsági alelnöknek, közülük csak Deutsch Tamás és Gál Kinga megválasztása volt sima, a többiekről szóló szavazást elhalasztották.

A fideszes jelöltek:
Kulturális és oktatásügyi bizottság (CULT): Bocskor Andrea
Állampolgári jogi, belügyi bizottság (LIBE): Hidvéghi Balázs
Alkotmányos ügyekkel foglalkozó bizottság (AFCO): Trócsányi László
Költségvetési ellenőrző bizottság (CONT): Deutsch Tamás
Biztonságpolitikai albizottság (SEDE): Gál Kinga
A halasztás Trócsányi László esetében az első alelnöknek jelölt flamand nacionalista Gerolf Annemans megválasztása (pontosabban meg nem választása) miatt történt. Vita tört ki jelölésén, a szavazást elhalasztották, így a 4. alelnöknek jelölt Trócsányiig el sem jutott a szavazás. Végül ugyan titkosan szavaztak Annemansról, aki alulmaradt a német szociáldemokrata Gabriele Bischoff-fal szemben, 17-8 arányban, a többiekről való szavazást elhalasztották.

Bocskor Andrea esetében a személyéről szóló vitát akarták elkerülni a halasztással, a Fidesz volt kommunikációs igazgatójával, Hidvéghivel szemben pedig váratlanul ellenjelöltet állított a zöld frakció, akik a liberálisokkal kiegészülve arra kérték a Néppártot, hogy olyan embert jelöljenek, akit el is tud fogadni a többség.  Hidvéghi persze meg tudja magyarázni a történteket, az Euronews tudósítójának el is mondta, hogy ez a legbevándorláspártibb bizottság. Ezért aztán nem is érzi kudarcnak a történteket.
A külügyi szakbizottság biztonság- és védelempolitikai albizottságában a szociáldemokraták titkos szavazást kértek Gál Kingáról, de ellenjelöltet nem állítottak. A fideszes politikust meg is választották.

Ujhelyi Istvánt újraválasztották

Az MSZP-s EP-képviselő örülhet: mint Facebook-oldalán megosztotta, ismét őt választották az Európai Parlament közlekedési és turisztikai bizottságának egyik alelnökévé – Ujhelyi az elmúlt öt évben is alelnöke volt a parlamenti szakbizottságnak, amelyben a turizmussal kapcsolatos ügyekért és programokért felelt.

nepszava.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com