Emberségből jeles volt Puskás Ferenc – egy régi történet 1967-ből

puskás öcsi

Egy jótékonysági eseményre hívták, és ő ment. Sőt, mikor meglátta, hogy miről van szó, még egy plusz gesztust is tett. Ezzel a cikkel emlékszünk Száguldó Őrnagyra, aki ma lenne 90 éves.

Puskás Ferenc életéről számtalan történetet hallottunk, olvastunk. Ám a Liverpool egyik elmaradott kerületében, Garstonban történt eset szinte ismeretlen volt. Egészen 2011-ig, amikor a The Guardian felelevenítette a Bankfield közösségi házzal kapcsolatos, 1967-es történetet.

Puskás azért ment a városba, hogy ott a Mersey partján egy jótékonysági mérkőzésen vegyen részt. A focimeccsel segíteni szerették volna az ott élő, nehéz sorsú fiatalok számára nagyon fontos Bankfield House központ finanszírozását.

Az intézmény akkori vezetője, Brian Taylor mesélt az adományszerző futballeseményről, melyet a Holly Parkban (mára South Parkway pályaudvar helye), a South Liverpool FC pályáján tartottak.

Taylor először a liverpooli csapatoktól nemrégiben visszavonult vagy ott élő játékosokat kereste meg, hogy vegyenek részt az eseményen. A Manchester City korabeli segédedzője, Malcolm Allison és a „nagy” Liverpool csapatkapitány, Billy Liddell is elvállalta a szereplést, sőt a focista még az egyik csapatkapitányi tisztet is.

puskas

Real Madrid-os licence, Puskas Biro Ferenc névre kiállítva, fotó forrása: Wikipédia

Ahhoz, hogy a meccsre sokan menjenek el, szükség volt húzó nevekre is. Ekkor írt Pelé klubjának, akik ugyan udvariasan visszaírtak, de közölték, hogy a brazil bajnokság soron következő fordulójában szükségük van a “királyra”.

Ekkor megpróbálkozott a Real Madriddal és a legnagyobb döbbenetére Puskás Ferenc visszaírt, hogy várja a repülőjegyet. A legendás magyar focista akkor már negyvenedik évében járt, de még mindig az egyik legtöbb gólt szerző játékos volt.

A The Guardian írása szerint” a játék történelmének egyik legfontosabb személyiségét a Bankfield House igazgatója a Heathrow repülőterén fogadta. Onnan repültek tovább Liverpoolba, ahol díszvendégként és a helyi légikikötő félmilliomodik utasaként elárasztották ajándékokkal.

A helyi Echo című lap szerint „a száguldó őrnagy figyelemre méltóan jó kondícióban volt, és nem is gondolt még a visszavonulásra”.

Puskás látva, hogy mennyire fontos ez a mérkőzés a közösségi háznak és az ott élőknek, elintézte, hogy másnapra küldjenek egy nagy csomag Real Madrid-jelvényt és -emléktárgyat.

puskas2

A mérkőzésre olyan sokan voltak kíváncsiak, hogy a stadionba tízezer jegy elkelt és még egyszer ennyien maradtak a pályán kívül. A belépőkből 15 ezer fontnyi összeg gyűlt össze. A meccset végül a másik csapat nyerte 5-3-ra, de Puskás rúgta a saját csapata három gólját.

A sikeres akció után következő évben Taylor újra megpróbált egy hasonló mérkőzést megszervezni, ám Puskás utóda a Real Madridból, Alfredo di Stefano nem ment el, így a helyi sportolókból álló csapatok meccsére már nem mentek el annyian.

DiStefanoPuskas

Alfredo di Stefanoval, fotó forrása: Wikipédia

A közösségi ház igazgatója később még egyszer találkozott Puskással 1998-ban, amikor meghívták az Angliában Puskas on Puskas címmel megjelent életrajzi könyv bemutatójára.

Forrás: nol.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com