Emberi maradványokra bukkantak az Adriai-tenger mélyére süllyedt II. világháborús bombázón

II világháborús bombázó

1944. december 17-én egy B-24-es amerikai bombázó csapódott bele az Adriai-tengerbe a horvát partok mentén. A fedélzetén lévő tíz ember közül hetet kimentettek a helyi halászok, hárman pedig eltűntek. A hetven éve a tengerfenéken pihenő roncsban a búvárok múlt héten emberi maradványokat találtak.

Az oklahomai Tulsában készített, így gyakran a Tulsamerican becenévvel említett repülő (18 ezer darabot gyártottak belőle a második világégés idején) egy héttel 1944 karácsonya előtt zuhant a tengerbe. 41 méteres mélységben közel hét évtizeden át feküdt a tengerfenéken, amikor 2010-ben a kutatók rábukkantak a dél-horvátországi Vis szigete mellett. Az idei feltárások során másra is ráleltek.

„Emberi csontokra bukkantunk, azonban további elemzések nélkül nem mondhatunk semmit” – mondta a horvát állami televíziónak a Zadari Egyetem régésze, Mate Parica. Tomo Medved, a háborús veteránokért felelős horvát szervezet feje elmondta, az Egyesült Államok közel kétszáz amerikait keres, akik Horvátország környékén tűntek el a második világháború idején (az egész világon pedig 73 ezret). Medved ígéretet tett, hogy együtt fognak működni az amerikaiakkal.

A B-24-es amerikai bombázó a németek megszállta lengyel területekről igyekezett vissza az olaszországi bázisra, azonban útközben bombatalálat érte, így kényszerleszállást akartak végrehajtani az egyik kis horvát szigeten, ám elvétették az irányt, és végül a tengerbe csapódtak.

A nagy erejű ütközés következtében a gép két nagy darabra hullott, mondta Brendan Foley, a svédországi Lund Egyetem kutatója, víz alatti régész. „Az orrész súlyosan megsérült, szinte teljesen szétnyílt, akárcsak egy banán” – magyarázta, ám hozzátette: az ülések azonban még például felismerhetőek voltak.

A kutatócsapat tagjai a megmaradt ruházat, egyéb felszerelés, kisebb tárgyak és több tonna talaj kiemelése mellett számos fellelt, „emberi maradványra hajazó” csontokat is felvittek a felszínre. Úgy vélik, DNS-elemzéssel kimutatható lesz, hogy a maradványok valóban az eltűnt Eugene Ford hadnagyhoz, Charles Priest altiszthez, valamint Russell Landry elsőtiszthez tartoznak-e.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com