Eltörölné a kormány a rugalmas iskolakezdést

iskolás gyerekek

Egy módosító tervezet alapján, ha egy gyerek betöltötte a 6. életévet, kötelező elmennie iskolába.

A jelenlegi szabályozások szerint egy gyerek akkor mehet iskolába, ha betöltötte a hatodik életévét, ám, ha nem kellően iskolaérett, akkor a következő tanévben is elkezdheti tanulmányait. Az iskolaérettséget az óvodapedagógusok állapítják meg, illetve egy szakértői bizottság arról is dönthet, hogy még plusz egy évet óvodában töltsön a gyerek. Ennek a jól bevált rendszernek ment neki annak idején Hoffmann Rózsa, de végül nem került be az általa fémjelzett köznevelési törvénybe. Most azonban a módosító tervezetből, hogy Hoffmann ötlete visszatérhet – írja a HVG.

A tervezet módosító csomag szerint, ha egy gyerek betöltötte a 6. életévet, kötelező elmennie iskolába. Akkor is, ha ő egy nappal a megadott határidő előtt, mondjuk augusztus 30-án született.

Ha egy szülő vagy óvodapedagógus nem gondolja, hogy a 6. életévét már betöltött gyerek már iskolaérett, akkor a szakértői bizottsághoz kell fordulnia. Eddig ezek bizottságok csak a „speciális esetekkel” foglalkoztak, most pedig minden kérelmet nekik kell elbírálniuk. A tervezet szerint ráadásul még az igazán problémás gyerekek sem maradhatnak további egy évet az óvodában

A másik irányba azonban nyitna a módosítás: ha a szülő kéri, és a szakértői bizottság egyetért, akkor hatéves kor előtt is beírathatja iskolába gyermekét – írja a lap.
A tervezet szigorítaná a kötelező óvodáztatást is. Többek között azt írja le, hogy közigazgatási perben dőlhet majd el, hogy valaki otthon maradhat-e még egy évet.
A módosítások szakmailag nemigen indokolhatók, az viszont elképzelhető, hogy az óvodai kapacitások szűkössége miatt lehet rájuk szükség.

nepszava.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com