Elkezdődött Nikola Gruevszki pere a Fővárosi Törvényszéken, zárt tárgyalást rendeltek el

nikola gruevszki1

Ma tárgyalja 10 órától a Fővárosi Törvényszék a volt macedón miniszterelnök, Nikola Gruveszki kiadatását. A tárgyaláson megjelent a politikus is, napszemüvegben és baseball sapkában, amit nem vett le a teremben sem. Nem járult hozzá, hogy fényképfelvétel készüljön róla. Csuklóját öltönyével takarta, de azon egy bőr szíjat lehetett látni – írja a hvg.hu tudósításában.

A terembe befelé menet Gruveszki nem válaszolt az újságírók kérdéseire.

Ügyvédje azt kérte, hogy zárják ki a sajtót a tárgyalásról, mert érzékeny információk is elhangozhatnak, ezt az ügyész sem ellenezte.

A bíróság ezért zárt tárgyalást rendelt el, a határozatot vélhetően még ma kihirdetik, az a rész már nyilvános lesz.

A mai tárgyalást egyébként nem jelezték a törvényszéki tárgyalási jegyzékben. A portál tegnap értesült róla, megkeresésükre a Törvényszék sajtóosztálya ma reggel küldött egy levelet a tárgyalásról.

A volt macedón miniszterelnököt hazájában kétéves börtönbüntetésre ítélték hivatali visszaélés és vesztegetés miatt, miután miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve páncélozott luxusautót a kormány, de leginkább saját maga számára. Gruevszki azért kért politikai menedékjogot, mert azt állította, koncepciós per folyt ellene.

Budapestre magyar diplomáciai segítséggel szökött börtönbüntetése elől, Magyarországon villámgyorsan menedékjogot kapott. Észak-Macedónia tavaly kérte Gruevszki kiadatását, idén májusban pedig az ország belügyminisztere nemzetközi elfogatóparancs kiadását kezdeményezte az Interpol nemzetközi rendőri szervezetnél.

A szökött politikus időnként feltűnik Budapesten, legutóbb a 444 szerkesztősége mellett tárgyalt a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárával, Joó Istvánnal. Szijjártó Péter tárcavezető ezután elismerte, hogy rendszeresen tárgyal Gruevszkivel az irodájában, és ez a jövőben is így lesz.

168óra


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com