Elképesztõ mennyiségű pénzt költ az Orbán-kormány a határon túli magyarok támogatására

Szili Katalin

Az európai parlamenti (EP-) választás a nemzeti kisebbségek szempontjából is fontos lesz – jelentette ki Szili Katalin hétfőn Szegeden.

A határon túli autonómiaügyeket koordináló miniszterelnöki megbízott elmondta, fontos, hogy olyan Európai Parlament és Európai Bizottság jöjjön létre, amely támogatja az őshonos kisebbségek érdekében előterjesztett javaslatokat. Hangsúlyozta, az európai lakosság 10 százaléka, több mint 50 millió ember tartozik az őshonos kisebbségek közé.

A politikus úgy fogalmazott, nem csak a migráció kérdése jelent választóvonalat a politikai erők között, hanem az is, hogy a nemzetek Európáját támogatják vagy Európai Egyesült Államokat.

Szili Katalin szerint paradigmaváltásnak kell jönnie: olyan bizottságra van szükség, amely valóban a tagországok akaratát kívánja megvalósítani, nem saját döntéseit kívánja rájuk erőltetni.

A miniszterelnöki megbízott elmondta: az elmúlt 15 évben a határon túli magyarság létszáma 10 százalékkal csökkent, aminek elsősorban demográfiai okai vannak, emellett Felvidéken az asszimiláció jellemző, Kárpátalján és Vajdaságban az elvándorlás okoz gondokat. Ezért különösen jelentősek a szülőföldön maradást segítő támogatások – jelentette ki.

Csak a nemzetpolitikai államtitkárság a 2019-es költségvetésből 90 milliárd forintot fordít erre, emellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Külgazdasági és Külügyminisztérium is jelentős támogatást nyújt a határon túli magyar közösségeknek

- jelezte.

Forrás: MTI

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com