Elfoglalta román ellenzék a házelnöki pulpitust, hogy leváltsák a parlament korrupt elnökét

roman parlament

Botrányba fulladt a román országgyűlés alsóházának szerdai ülése, miután az ellenzéki képviselők a kormánypárti szociáldemokrata (PSD) Liviu Dragnea képviselőházi elnök és Florin Iordache alsóházi alelnök menesztésére tett javaslatát az érintettek nem tűzték napirendre – írja a Román Nemzeti Hírügynökség, az Agerpres.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) alsóházi frakcióvezetője, Raluca Turcan azt is igényelte, hogy mivel a javaslat az alsóházi alelnököt is érinti, ezért a szavazást ne ő, hanem Marilen Pirtea liberális párti alelnök vezesse le, illetve a biztonság kedvéért a szavazás kézfelemeléssel történjen, mivel

„számos alkalommal bebizonyosodott, hogy az elektronikus szavazórendszer a képviselőház vezetőségének rendelkezései szerint működik”

korrupciós botrányairól és sorosozásáról elhíresült Liviu Dragnea ellen már saját párttársai is szerveztek „lázadást” szeptemberben. Liviu Dragnea ugyanis nem akárki, ellenőrzése a párt fölött pedig olyan erős, hogy a PSD 2016 végi választási győzelme óta már két szocdem miniszterelnököt is kirúgott, mert úgy érezte, nem követik eléggé utasításait. A jelenlegi kormányfőt, Viorica Dăncilă-t pedig szinte kivétel nélkül mindenki a pártelnök bábjáként tartja számon.

Az ülésvezető és meneszteni kívánt Florin Iordache a házszabályra hivatkozva utasította vissza a javaslatot. Arra hivatkozott, hogy a napirend bővítéséhez mindegyik frakció jóváhagyása, a házelnök és helyettesének menesztéséhez pedig saját frakciójának kezdeményezése szükséges, ezek közül pedig egyik feltétel sem teljesül.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna kifejezte, hogy a házelnök „illegálisan vezeti az ülést”, Victor Ponta volt miniszterelnök, a Pro Romania elnöke pedig egy 2012-es precedensre, Roberta Anastase házelnök leváltására hivatkozott. „Ugyanígy kell eljárni most is”- nyomatékosította Ponta.

Raluca Turcan liberális frakcióvezető ezután parlamenti sztrájkkal fenyegetett, amennyiben nem bocsátják napirendre a menesztési javaslatot. Nem sokkal később párttársa, Marilen Pirtea házelnök-helyettes a mikrofonhoz lépett és szavazást hirdetett az ülésidő egy órával való meghosszabbításáról. A házelnök felhívta Pirtea figyelmét arra, hogy nem ő vezeti az ülést és felszólította, hogy foglaljon helyet a teremben. Az ellenzéki képviselők kézfeltartással jelezték, hogy szavazni kívánnak a javaslatról, majd a pulpitusra vonultak és tapsolni kezdtek. A  meneszteni kívánt házelnök át akarta adni a szót a kormánypárt frakcióvezetőjének Daniel Suciunak, a PSD-s képviselő útját azonban Pirtea házelnök-helyettes elállta az útját. A sikertelen próbálkozások után a házelnök lezárta az ülést.

Ahogy liberális Pavel Popescu élő közvetítésében látszik az ellenzéki képviselők még mobil hangosítással is készültek az akcióra:


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com