Elektromos Tesla miniautókkal száguldoznak majd az ovisok Nyáregyházán

tesla mini

Két fiatal rendezvényszervező találmánya a világon egyedülálló Ökovifalu, egy teljesen önfenntartó miniváros az óvodák udvarán. Augusztusban indul az első.

Szenzációs kezdeményezéssel állt elő két huszonéves: olyan önfenntartó, újrahasznosított anyagokból készült és megújuló energiával működő város kicsinyített mását álmodták meg egy óvoda udvarára, amivel a gyerekek a legfogékonyabb korban, 3-6 évesen játszva ismerik meg a környezettudatosságot mint életformát.

Ja, és ez nem Németországban vagy az USA-ban történik, sőt nem is Kínában. Magyarországon, Pest megyében, Nyáregyházán épül az első Ökovifalu.

Elektromos miniautókkal a Föld jövőjéért

Az Ökovifalu ötlete a 24 éves Kovács Alexandra, a 25 éves Weigert Péter és a nyáregyházi óvoda vezetőségének fejéből pattant ki. Gyerekkoruk óta fontos szerepet tölt be az életükben a környezetvédelem. Olyan természetvédelmi kezdeményezést találtak ki, ami a felnövő generációkat célozza meg, már az óvodában. Az udvaron egy minivárost építenek fel, úthálózattal, épületekkel. A miniházak közt lesz önkormányzat és kisbolt, az úthálózaton lesznek KRESZ-táblák, körforgalom, parkoló.

 

cxv 

Az óvoda udvarának terve 

A legnagyobb extrák, amik miatt valószínűleg Augusztustól az ország minden óvodása a nyáregyházi Napsugárba szeretne majd járni, azok az elektromos mini-Teslák.

Az autókkal a gyerekek megtanulhatják majd a KRESZ-t (lesz oktatás is), közben valószínűleg örökre megszeretik a környezetbarát elektromos autókat.

Ilyen mini-Teslákkal nyomulnak az ovisok augusztustól:

Az egész falu – pár összetartóelemet kivéve – újrahasznosított anyagból készül, a 340 négyzetmétert kiadó úthálózat például műgyantás műanyagrétegből, az 5 kis ház pedig 95%-ban újrahasznosított műanyag hulladékból. Az hagyján, hogy napelemeket és szélturbinákat terveznek a kis házak tetejére, de telepítenek olyan szobabicikliket is, amikkel elektromos áram termelhető, így a gyerekek sportolás közben tudják feltölteni a Teslák akkumulátorait. Tervben van, hogy fóliasátrakat építsenek, hogy zöldséget és gyümölcsöt termesszenek alatta. 

A legfontosabb, hogy a gyerekeknek élményeken keresztül adjuk át, hogy miért fontos a környezettudatosság és a fenntarthatóság - mondta Kovács Alexandra, akinek az édesanyja, Kovácsné Maszel Anna a nyáregyházi óvoda vezetője.

Fél év alatt az ötlettől az első ásónyomig

Az ötlet 2016 decemberében fogalmazódott meg az óvoda vezetésében: kell egy ovifalu. Egy hónappal később Annának, Alexandrának és Péternek jutott eszébe, hogy mi lenne, ha az országban elsőként a teljes projektet zöldre változtatnák, ezután család és az óvoda vezetősége együtt ötletelt, mitől lehetne még inkább környezettudatosabb a miniváros.

A fiatalok hamar a vállukra vették a feladatot, és támogatókat kezdtek keresni. Használták a rendezvényszervező múltjukat, de rengeteg új emberrel ismerkedtek meg: melléjük állt az önkormányzat, a Strabag, a MOL, a Telekom, a Cortinaplast, a TESLA Tesztvezetés, a Captain’s, a Rippel fivérek és számos más támogató.

Alexandra és Péter január óta, heti hét napban, éjt nappallá téve dolgoznak az Ökovifalun. A hétvégén már odáig ért a projekt, hogy a Kovács család és az óvoda vezetősége elkezdte kiásni az utak alapját. Ha minden jól megy, augusztusra végeznek.

hgfds

 

jhgf 

Már elkezdték kiásni az óvoda udvarán az utakat

“Az életet magát szeretnénk modellezni. Szeretnénk környezettudatossá formálni ezeknek a gyerekeknek az életét, megtanítani nekik, hogyan tudnak egy zöld életet élni. Amit most megtanulnak, 20-30 év múlva beépítik az életükbe és mi egy jobb világban élünk majd” – mondta Kovács Alexandra.

Jótékonysági futás az első óvoda megnyitásáért

Alexandra és Péter azt tervezik, hogy az óvoda udvara nyitva áll majd hétvégén is, hogy az érdeklődők kipróbálhassák, illetve a gyerekekre szabott oktatóközpontban tanulhassanak. Nyáregyházán augusztus 28-ra tervezik a megnyitót.

De a fiatalok elképzelésében ez mind csak a kezdet: amióta dolgoznak az első Ökovifalun, annyi megkeresést kaptak, hogy távolabbi terveket is dédelgetnek.

 

dndn 

Kovács Alexandra és Weigert Péter

“Ez egy mintafalu lesz. Szeretnénk, ha elterjedne az országban, vagy akár a világon. Évente egy-két új óvodát nyitunk majd, ha minden jól megy. Hosszú távon, 10-15 éves távlatban gondolkodva, ha csak 5 óvodában sikerül felépíteni az Ökovifalut, olyan mennyiségű gyerekhez és aztán felnőtthöz ér majd el az üzenet, hogy megéri dolgozni vele” – mesélte Péter.

Alexandrának és Péternek viszont az első óvodához is szükségük van még segítségre, ezért szerveznek július 22-én egy jótékonysági futást, aminek a célja, hogy másfél millió forintot gyűjtsenek össze. (A jelentkezőknek a újrahasznosított fából készített érmet a Captain’s.) Ennyi kellene még az óvodának, hogy biztosan megépüljön augusztusig. Ha te fontosnak tartod a céljukat, csak kattints ide és megtalálod a részleteket.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com