Elbontották Nagy Imre emlékművét a Vértanúk teréről

nagy imre szobor

A hajnali órákban vágták le és szállították el Nagy Imre mártír miniszterelnök szobrát a Kossuth tér mellett található Vértanúk teréről. A szobrot a Klubrádió olvasója szerint egy nyerges vontatóra pakolták, mikorra mi a helyszínre értünk, már a szobor talapzatát adó hidat bontották. Megkezdődik a tér korábbi állapotának visszaállítása.

(FOTÓ: MÉRCE)

A szobor eltávolításához a Kiemelt Nemzeti Emlékhely Bizottság hozzájárulásához volt szükség, amelynek elnöke Kövér László. A hivatalos indoklás szerint

„a Kossuth tér sikeres megújítása után a Nemzeti Vértanúk Emlékművének rekonstrukciójával a kiemelt nemzeti emlékhely teljes területén befejeződik a kommunista szoborrombolások okozta sebek begyógyítása.”

Nagy Imre, a szabad Magyarország kommunista miniszterelnöke szobrának a helyén az 1919-es vörösterror áldozatainak emléket állító Nemzeti Vértanúk Emlékművének másolatát fogják felállítani.

Az 1958-ban kivégzett miniszterelnököt a forradalom leverésében elévülhetetlen érdemeket szerzett Kádár János pártja, az MSZMP volt pártháza, a jelenlegi képviselői irodaház előtt fogják felállítani a Jászai Mari téren.

Videónk az elszállításról:

 

 Orbán Viktor a nyáron még kiosztotta a jobbikos Szávay Istvánt a Parlamentben Nagy Imre szerepével kapcsolatban, megvédve a mártír miniszterelnököt:

„Nagy Imre kommunista pártban betöltött szerepével és nézeteivel sokan nem értenek itt egyet, de Nagy Imre a halált választotta, hogy kiálljon a hazája mellett, és azzal, hogy nem tagadta meg a magyar népet, megváltotta a nemzet tiszteletre méltó vezetői közé a menetjegyét.”

A szobor eltávolítása már korábban is napirenden volt, akkor a szobor felállítását közadakozásból finanszírozó, azóta elhunyt Demján Sándor nyomására álltak el a tervtől.

PLATÓS KOCSIRA RAKJÁK A HIDAT (FOTÓ: MÉRCE)

NAGY IMRÉNEK MÁR HŰLT HELYE (FOTÓ: MÉRCE)

merce.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com