Eladó a világ legtökéletesebb kék gyémántja

Blue Diamond

Május 14-én lehet lecsapni rá

Eladó a világ legnagyobb tökéletes csiszolt kék gyémántja, a páratlan drágakő a Christie’s aukciósház május 14-i genfi árverésén kerül kalapács alá, a várakozások szerint 21-25 millió dolláros (4,66-5,54 milliárd forintos) összegért.

Rahul Kadakia, Head of Jewelry for Christie's Auction House holds "The Blue" diamond in New YorkA The Blue (A kék) nevű, körte alakú gyémánt 13,22 karátos, tisztaságát tekintve tökéletes – lupe tiszta -, színének besorolása pedig szintén a legértékesebb, élénk fantázia kék – sorolta a Christie’s.

A ház nem fedte fel az eladó kilétét, és inkább azt hangsúlyozta, hogy a The Blue a legnagyobb élénk fantázia kék gyémánt, amely valaha árverésre került. A kő minden bizonnyal Dél-Afrikából származik.

A kék gyémántok mindössze két százalékát adják a világ gyémánttermelésének – emelte ki Rahul Kadakia, az aukciósház amerikai és svájci ékszerrészlegének vezetője, aki a kék gyémántok Rolls-Royce-ának nevezte az árverésre váró drágakövet.

Mint mondta, szinte lehetetlen, hogy ilyen minőségű és méretű kék gyémánt létezzen. Hozzátette, a The Blue-hoz fogható színű gyémánt akad, ilyen tisztaságú azonban nem.

A szakember a szürkéskék, nagyon apró zárványokkal rendelkező Hope-gyémánttal hasonlította össze a The Blue-t, megjegyezte azonban, hogy a Hope-gyémánt nem eladó, azt a drágakövet ugyanis múzeumban őrzik. Alacsonyabb árat, 7,5-9,5 millió dollárt adhatnak a The Ocean Dream nevű gyémántért.

Az 5,51 karátos, mély – más források szerint élénk – fantázia kék-zöld drágakövet Közép-Afrikában találták, és különleges, a természetben gyakorlatilag nem létező árnyalata miatt az egyik legritkább a világon. Elárverezik májusban a The Rajah, vagyis A rádzsa (király) nevű, vélhetően Indiából származó gyémántot is.

image_232864_1

A 26,14 karátos színtelen követ, amely egy gyűrűt díszít, az 1800-as években ajándékozta feleségének, Mary Jane-nek Charles Morgan mágnás, aki kapcsolatban állt a Kelet-indiai Társasággal.

Az 1880-as években a Tiffany vette meg, majd eladta Isabella Stewart Gardner műgyűjtőnek és filantrópnak. A Christie’s 1997-ben árverezte el először a gyémántot, amelyért most 3-5 millió dollárt remél. A gyémántok mellett nyakékek, brossok és fülbevalók is szerepelnek a genfi aukción.

Kiemelkedik a kínálatból egy gyémánt Cartier-melltű a századforduló idejéből, amelyért 7-12 millió dollárt várnak, valamint egy zafír és gyémánt nyaklánc Harry Winstontól. Utóbbi 1,1-1,8 millió dollárért kelhet el. A Christie’s százmillió dolláros bevételre számít a genfi aukción.

Amerikai Hirhatár


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com