Egynapos sztrájk jön Németországban: 28 órás munkahétért sztrájkolnak

németország ig metall sztrájk

Nem mindenkinek és nem mindig akarják, de azért látnak benne fantáziát.

Egynapos sztrájkot tart a héten a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall, miután 16 órás egyeztetés után sem sikerült több pontban megállapodniuk a dolgozók képviselőinek a munkaadókkal. A sztrájkot szerda és péntek között tartják, hogy pontosan melyik nap, arról a jövő hét elején születik döntés.

A németországi fém- és elektronikai ipar 3,9 millió dolgozójának érdekeit képviselő szakszervezet egyebek között a 28 órás munkahét bevezetésének a lehetőségét követeli két évre azok számára, akik ezt kérik, továbbá 8 százalékos béremelésért is küzd.

Az IG Metall szerint be kell vezetni, hogy a dolgozók heti 28 órára csökkenthessék munkaidejüket a jelenlegi 35 óráról két évi időtartamra, gyermek, idős vagy beteg emberek gondozása címén, és a kieső bér egy részét a munkaadó pótolja.

A munkaadói oldal 2 százalékról 6,8 százalékra változtatta bérnövelési ajánlatát. Jelezte ugyanakkor, hogy a rövidített heti munkaidőre vonatkozó szakszervezeti javaslatot mindaddig nem hajlandó elfogadni, amíg nem kap felhatalmazást a munkaidő meghosszabbítására akkor, amikor úgy látja, hogy erre szükség van.

Forrás: MTI-Hírhatár


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com