Egy percet késett az azonnali kérdésekről a brit miniszter, a helyszínen felajánlotta a lemondását

brit miniszter

Lord Bates 2016 óta a nemzetközi fejlesztési ügyekért felelős miniszter, 2008 óta a Lordok Házának tagja. Szerdán azzal került be a hírekbe, hogy elkésett a miniszteri válaszokra szánt ülésről, egy-két perccel később ért a helyére, mint kellett volna, és ezen pedig annyira elkeseredett, hogy drámai monológgal a helyszínen bejelentette lemondását.

Mint mondta, öt éve válaszolt kérdésekre a kormány tagjaként, és most a legőszintébb bocsánatkéréssel tartozik, amiért nem volt itt, amikor a munkáspárti Ruth Lister kérdezte. 

Majd azzal folytatta, hogy mindig hitt abban, hogy az udvariasság és a tisztelet lehető legmagasabb mércéje alapján kell válaszolnia a kormány képviselőjének a törvényhozás jogos kérdéseire, ezért komolyan szégyelli magát, hogy nem volt a helyét. Végezetül azonnali hatállyal felajánlotta lemondását és kiment a teremből. A bejelentését számos képviselő tiltakozva fogadta, de voltak, akik hitetlenkedve elnevették magukat. 

Theresa May miniszterelnök később jelezte, hogy nem fogadja el a lemondást, így a jelek szerint Lord Bates a helyén maradhat. 

Egyetértett ezzel az ellenzéki képviselő is: Lister a Guardiannak mondta el, hogy az összes miniszter közül pont Bates lemondását akarná a legkevésbé, és más kormánytagok sokkal kevesebb tiszteletet mutatnak általában a parlament munkája iránt. 

A miniszternek szerdán délután háromkor kellett volna Lister jövedelemegyenlőségekről szóló kérdésere válaszolnia, de pár perces késéssel futott be a terembe. Nem először távozott volna a kormányból: 2016-ban azért hagyta ott akkori megbízatását, hogy lesétálhassa a Rio de Janeiro és Buenos Aires közötti távolságot, ezzel hívva fel a figyelmet az olimpiára.

(Guardian,Washington Post)


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com