Egy olasz férfi 1000 euróval támogatta a Békés megyei koraszülött mentőt

giorgio

Giorgio Cesarit megérintette a kezdeményezés. 20 éve Gyula díszpolgára, természetesnek tartotta, hogy segít.

Erről a témáról nem tudok objektíven írni. Ennek az egyik oka az, hogy gyermekkorom óta ismerem Giorgio Cesarit, családunkat több évtizedes barátság fűzi hozzá.

A másik ok az, hogy Gyula a szülővárosom, és bár már régen nem ott élek, számomra mindig is az egyik otthonom marad.

giorgiocesari3

Giorgio Cesari az az olasz férfi, aki 1000 euróval támogatta, hogy Békés megyében koraszülött mentőautót vásárolhassanak.

A történet az 1960-as években kezdődött, amikor különböző magyar megyék képviselői, köztük Gyula küldöttei Olaszországba utaztak, hogy az ottani településekkel testvérvárosi kapcsolatot keressenek. Gyulának Budrió, ez a kedves, 13 ezres, északi kisváros lett a testvérvárosa.

Mivel a nagypapám is részt vett a kapcsolatok építésében, és többször is járt különböző delegációkkal Olaszországban, számunkra természetes volt, hogy időnként olaszok érkeznek hozzánk vendégségbe, és ezért is kezdtünk el a húgommal olasz nyelvet tanulni még általános iskolai éveink alatt.

Giorgio Cesari Budrio alpolgármestere volt az 1970-es években, ebben a minőségében járt először Gyulán. Én nem emlékszem rá, mikor találkoztunk először, ő azonban a mai napig mosolyogva emlegeti, amikor a húgommal vidáman szaladgáltunk az asztal körül, amíg ők a nagyszüleimmel beszélgettek.

Giorgio nagyon sokat tett a testvérvárosi kapcsolatokért, azután is, hogy már nem volt Budrio alpolgármestere. Máig részt vesz a különböző közös rendezvények és utazások szervezésében, neki is köszönhető az, hogy a gyulaiakat mindig szívesen és nagy szeretettel fogadják az olasz testvérvárosban, és hogy a budrióiak is szívesen utaznak Gyulára. Ezért 1996-ban Giorgio Cesari Gyula díszpolgára lett.

Díszpolgárrá avatásának 20. évfordulóján, 2016 októberében egy kis ünnepséggel köszöntötték a gyulai városházán. De Giorgio is meglepetéssel készült. Ekkor adta át 1000 eurós, vagyis körülbelül 300 ezer forintos támogatását a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítványnak. Ezt az alapítványt Abdulrahman Abdulrab Mohamed, az év orvosának választott gyulai gyermekorvos hozta létre.

giorgiocesari2

Megkérdeztem Giorgiót, hogyan jutott eszébe az alapítvány támogatása. Ezt válaszolta: “Az alapítvány támogatásának ötletét Alt Norbert, Gyula alpolgármestere vetette fel. Azonnal megragadtam a lehetőséget, hogy támogassam a koraszülötteket, illetve gyermekeket szállító mentőautó beszerzését, mivel 

úgy gondolom, a lehető legtöbbet meg kell tenni annak érdekében, hogy enyhítsék ezeknek a védtelen csöppségeknek a szenvedését, akik gyakran nagy nehézségek árán jönnek világra.

Abdulrahman doktort 2015-ben ismertem meg egy európai projekttel kapcsolatos konferencián. Ebből az alkalomból átadtam neki néhány babát, amelyet a budriói szociális központ önkéntesei készítettek. Olaszországban, és más országokban is kórházakba, illetve olyan intézményekbe küldik ezeket a babákat, ahol beteg gyermekek vannak, abban a reményben, hogy akár egy mosoly is enyhítheti a fájdalmaikat.

Természetesen az én hozzájárulásom szerény az alapítók által célul kitűzött összeghez képest. Ám, mint azt a doktor úr megerősítette, ez újra a kezdeményezésre irányította a figyelmet. Az eseményen megjelent a helyi újság és a televízió is, így azt mondta, hogy ezek után több olyan telefonhívást is kapott, amelyben érdeklődtek, hogy hogyan nyújthatnak támogatást.”

VIDEÓ: A Gyula Televízió beszámolója az ünnepségről és a támogatásról:

Idén nyárra összegyűlt a szükséges összeg ahhoz, hogy az alapítvány beszerezhesse a speciális mentőautót. Mint arról Szabó Eszti a cikkében beszámolt, a megrendelésről szóló dokumentumokat Gyulán írták alá július 3-án a Viharsarki Koraszülöttmentő Alapítvány és a gyártó cég képviselői.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com