“Egy nemi szerv megmutatása nem egyenlő a nemi erőszakkal”

csányi vilmos

A humánetológus szerint a családban és az iskolában többet kellene foglalkozni az emberi testtel, az emberek közti viszonyok korlátaival és lehetőségeivel – ez előzhetné meg leginkább a zaklatásos helyzeteket.

“Szükséges és fontos is védekezni a hatalommal való visszaélés, a nemi erőszak és a bántalmazás minden formája ellen. Ám annál nincs borzalmasabb, mint ha belehajszoljuk a társadalmat, hogy mondjuk egy nemi szerv megmutatása egyenlő a nemi erőszakkal, és e mentén tönkre lehet tenni bárkit” – mondja az e heti HVGinterjújában Csányi Vilmos.

Úgy véli, a megelőzés lenne a legfontosabb, fontos lenne például szerinte, hogy a szülők ne szégyelljék magukat, merjenek otthon meztelenül mutatkozni, ugyanis a gyerek ebből megtanulja, hogy a fedetlen test természetes, pucérnak lenni nem ördögtől való. “Elképesztő, hogy egy gyerek felnőhet úgy, hogy 14-15 éves koráig nem lát meztelen nőt és férfit maga körül, majd az első élménye erről a pornó lesz, amit az osztálytársai megmutatnak neki.”

Akit ennyire elidegenítenek a testiségtől – teszi hozzá -, az nagy eséllyel nem tudja majd, hogyan viselkedjen, amikor megérintik vagy megpróbálják megérinteni. Ez a társadalom felelőssége is, nem csupán azé, aki közelít felé, hogy megérintse – mondja.

Ezért az iskolában, a családban kellene többet foglalkozni az emberi testtel, az emberek közti viszonyok korlátaival és lehetőségeivel. Ezek ugyanis nem maguktól értetődő, hanem tanult és tanulható dolgok.

Forrás: HVG

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com