Egy holttestet átölelve mentette magát egy kimerült búvár a Duna mélyén a Hableány roncsainál

Screen Shot 2019-06-06 at 8.49.51 AM

Az egyik búvár 1 óra 40 percet volt a Dunában a víz alatt a Hableány roncsainál. A búvár annyira kimerült eközben, hogy a halálos baleset egyik áldozatát átölelve lefeküdt az aljzatra pihenni, hogy fel tudjon menni a felszínre – számolt be az esetről az atv.hu.

A Búvár Szakszövetség elnöke, Nyíri Iván a csatornának azt nyilatkozta, hogy mind a koreai, mind a magyar búvárok hősök, hiszen minden nap az életüket kockáztatják azért, hogy megtalálják a holttesteket. A búvárok a hajóépítő mérnökökkel és közlekedési szakemberekkel együtt azon is dolgoznak, hogyan lehet úgy rögzítési pontokat találni a hajón, hogy az nem roppan szét. A másik probléma, hogyan tudják megakadályozni, hogy az áldozatok a kiemeléskor sérüljenek, eltűnjenek.

Nyíri Iván arról számolt be, hogy a mentőbúvárok nagyon nehéz körülmények között dolgoznak.

Közölte, hogy nulla látási viszonyok mellett, gyakorlatilag egy mosógépben kell elvégezni ezt a munkát.

– Ez egy nagyon nehéz munka, és komoly nyomást helyez mind a koreai, mind a magyar búvárokra – tette hozzá.

Az elnök megemlítette azt is, hogy nagyon komoly lelki nyomás van rajtuk. Az egyik búvár, mielőtt kijött a tegnapi 1 órás, majd az 1 óra 40 perces merülés után, és kihozta az áldozatot a kezében, akkor két órát beszélgettek vele. A búvár elmondta, hogy pszichológusra lenne szüksége, de Nyíri Iván közölte, hogy végül nekik panaszolta el a történteket, hiszen melyik pszichológus tudna az ő problémájával foglalkozni.

– Nekünk panaszolta el, hogy annyira kimerült a víz alatt, hogy átölelve az áldozatot, lefeküdt az aljzatra, ott pihent meg. Közölte a parton lévőkkel, hogy kicsit pihen, mert képtelen feljönni. Majd így, a karjában jött fel az áldozattal

– mondta a szakszövetség elnöke.

Május 29-én este a Margit hídnál a Viking szállodahajóval ütközött a jóval kisebb, dél-koreai turistákat szállító Hableány turistahajó, amely másodpercek alatt elsüllyedt. Hét embert kimentettek, hét dél-koreai állampolgár holttestét pedig még aznap megtalálták, 21 ember eltűnt. Továbbra is keresnek még 11 dél-koreai utast és a hajó 2 fős magyar legénységét a Duna teljes déli szakaszán.

168óra

Fotó: Hírhatár


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com