Egy 16 éves diák a magyar oktatásról: Ez a rendszer egy gyilkos, megöli a tanulók lelkét, elveszi a kreativitásukat

ki-a-felelos-a-csalad-az-iskola-vagy-a-rendszer-hibaja-a-tomeges-bukas

Ez a rendszer egy gyilkos, megöli a tanulók lelkét, elveszi a kreativitásukat – foglalta össze Fedor Bence.

Fedor Bence egy 16 éves gimnazista és blogger, aki szívesen osztja meg gondolatait másokkal is. Saját magáról azt írja, szenvedélye a tanulás, az önfejlesztés, illetve a technológia, számítástechnika. Szerinte ennek a kettőnek egymást szorosan kiegészítve kell működnie a mai világban, és ebben próbál segítséget nyújtani, – mint írja – ha már az oktatási rendszer ezt nem teszi meg kellő mértékben.

Legutóbbi bejegyzésében a hazai oktatás gondjait szedte össze.

Bence napi nyolc órát tölt az iskolában. Tíz év tapasztalattal a háta mögött úgy érzi, hogy elég jól átlátja a helyzetet.

Ezért összeszedte azokat a problémákat, amelyekkel ő is rendszeresen szembesül, és végiggondolta azt is, hogy hogyan lehetne változtatni mindezen.

Ehhez képest az iskola egészen mást tesz most, tele van hiányosságokkal, az alapvető képességek megtanítását felejti el. Szerinte fontos lenne alapvető jogi ismereteket tanítani, elmagyarázni a közösségi média erejét. Az is fontos lenne, hogy megtanítsák, hogyan lehet az információk hitelességét ellenőrizni, fejleszteni a kritikai érzéket, és informatikai ismereteket adni.

Az adózásról, munkavállalásról, és egyéb létfontosságú dolgokról alig esik szó.

Komoly probléma, hogy a személyre szabott tanítás teljesen hiányzik. “Minden egyes ember másban jó, mások az igényei, mással lehet felkelteni az érdeklődését, más érdekli.” A mai rendszer viszont mindent leszabályoz. Szerinte a tanárok felkészültek és el tudják dönteni, hogy a diákjaik mikor mit csináljanak. Az egyik nagy gond, hogy már az iskoláknak sincs önállósága, az autonómiájuk lényegében megszűnt, mindent központokból akarnak irányítani.

Ráadásul alulfinanszírozott az oktatási rendszer.

A mai világban még mindig krétát, papírfüzeteket és tankönyveket használnak, az okostelefonokat szinte üldözik.

Pedig a gyerekek nagy része már a modern eszközöket használja, amiket az iskola tilt, ahelyett, hogy azt vizsgálná, hogyan tudná az oktatás hasznára használni.

“A tanárok bére a Lidl pénztárosaival vetekszik, a technológiai újítások mértéke elenyésző,

a diákok az iskolába járást időutazásként élik meg,

és nem pedig a tudás megszerzésének egyik legjobb útjaként.”

Korosztályi probléma, hogy nincs szabadidejük. Egyre nagyobb és teljesen felesleges a túlterheltség. Pedig időre lenne szükségük, hogy gondolkozzanak a világról, fejleszthessék magukat, szociális életet élhessen.

“Ma egy 10. osztályosnak átlagban napi 7-8 órája van, tehát 3 és 3:30 között végez. Ezután hazamegy, eszik, megírja a házi feladatokat, felkészül a holnapi (szintén 7-8) órájára, és már este van. Ez a fiktív diák nem zenél, nem jár egyéb órákra, sportolni, mert különben olyan este 9-re végezne a napi teendőivel.

Ez a rendszer egy gyilkos. Megöli a tanulók lelkét, elveszi a kreativitásukat, szabadidejüket, lehetőségüket arra, hogy építhessék a világot.

Bezárja őket egy osztályterembe, ami azután sem engedi ki őket, miután véget ért a tanítási idő.”


One Comment;

  1. Kiss-Dobos László said:

    Abban igaza van, hogy megöli a lelkét. Abban is igaza van, hogy bár 8 óra a törvényes napi munkaidő, az iskolások ennél jelentősen többet dolgoznak (a tanulás is munka!). Azt már vitatnám, hogy a “tanárok felkészültek és el tudják dönteni, hogy a diákjaik mikor mit csináljanak”. Ez a vélemény abból az ideális állapotból indul ki, hogy minden tanár egyformán jó! Ez viszont nem igaz! Nem volt igaz 60 évvel ezelőtt sem, amikor én voltam iskolás – össze-vissza a 12 év alatt csak egy tanáromról tudom ezt elmondani – és nem lesz igaz a jövőben sem. A jelenlegi oktatásnak az a baja, hogy nem az életkornak és az érdeklődésnek megfelelő színvonalon tanít, hanem minden tudományág szerinti tantárgyban valamiféle egyetemi szinten. Tehát már a betűkkel és számokkal épp ismerkedő első osztályos gyerek sem számolni tanul, hanem “MATEMATIKÁT”! A nyelvtant (szótan és mondattan) én még 4 év alatt tanultam a gimnáziumban, mostanság asz általánosban a 6. és 7. osztályok, tehát 2 év alatt! Minek? Teljesen haszontalan ismeretanyag! Ha jó a helyesírása, ha jó és helyes a nyelvhasználata valakinek az bőven elég lenne. Mutasson nekem valaki egy írót, aki úgy kezdett írásához, hogy vegyünk egy jelzővel ellátott alanyt, aki múltidejű cselekvést kifejező felszólító igei cselekményt végez stb. Baromság!

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com