Donald Trump vizsgálat alatt áll, az igazságszolgáltatás akadályozása a gyanú

trump zászlóval

A Trump-adminisztráció orosz kapcsolatait, illetve az elnökválasztásba történő orosz beavatkozást firtató vizsgálatban James Comey volt FBI-igazgató kirúgása jelentette a fordulópontot.

Vizsgálat alatt áll Donald Trump. Az amerikai elnökkel szemben az  igazságszolgáltatás akadályozása a gyanú. Annak a vizsgálatnak a részeként veszik elő, amely a stábja és Oroszország kapcsolatait firtatja, a kérdés pedig az, hogy megkísérelte-e valamiféleképpen akadályozni a vizsgálat lefolytatását – szellőztette meg szerdán a The Washington Post.

Trump elnökválasztási kampánystábja és a vele hivatalba lépő adminisztráció képviselőinek orosz tisztségviselőkhöz fűződő kapcsolatait, illetve az amerikai elnökválasztásba történő esetleges orosz beavatkozást már csaknem egy éve vizsgálja az FBI. Az, hogy a vizsgálatot Trump szerepére is kiterjesztik, fordulópont az ügy történetében.

A vizsgálatot – írja a The Washington Post – egy hónappal ezelőttig nem érdekelték Trump megnyilvánulásai. Az amerikai elnök elsőként akkor keltette fel a gyanút maga ellen, amikor május 9-én kirúgta James Comey-t, az FBI addigi igazgatóját. Comey korábban a valóságnak megfelelően biztosította Trumpot, hogy nem áll vizsgálat alatt. Comey feljegyzéseket készített a Trumppal folytatott beszélgetéseiről, amelyekből kiderül, hogy az amerikai elnök jelezte, hogy lojalitást vár el tőle, és reményét fejezte ki, hogy Comey „el tudja engedni” a vizsgálatot, amely az éppen az orosz kapcsolatai miatt menesztett nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn ellen indult. Múlt heti szenátusi meghallgatásán a volt FBI-igazgató többek között azt állította, azért érezte szükségét feljegyzések készítésének, mert úgy érezte, hogy Trump hazudni fog arról, ami elhangzott közöttük.

Az orosz kapcsolatot firtató vizsgálatot Robert Mueller különleges ügyész vezeti. A The Washington Post öt, névtelenséget kérő forrásra hivatkozva azt állítja, hogy Daniel Coats, a Nemzeti Hírszerzési Igazgatóság (DNI) vezetője, Mike Rogers, a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) igazgatója és Rogers nemrég távozó helyettese, Richard Ledgett egyaránt belement abba, hogy Mueller munkatársai meghallgassák az ügyben.

Trump ügyvédi stábjának szóvivője, Mark Corallo közleményben utasította vissza a The Washington Post állításait,  amelyeket a „felháborító” és „megbocsáthatatlan” jelzővel ítélt el. Mueller szóvivője nem kívánt reagálni a lap cikkére.

Ha beigazolódik az igazságszolgáltatás akadályozásának a gyanúja, a Mueller-féle nyomozás akár az elnök elmozdítását célzó folyamat, az impeachment elindításába torkollhat.

 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com