Donald Trump tiszteletlen volt egy elesett katona özvegyével

trump telefonál

Donald Trump amerikai elnök vitába keveredett egy Nigerben elesett amerikai katona özvegyének mondott szavai miatt.

„Tudta, hogy mire vállalkozik” – mondta La David Johnson kommandós feleségének és a katona szüleinek Donald Trump, amikor kedd este telefonon részvétet nyilvánított. Az őrnagy halála miatt az amerikai elnök sajnálatának adott hangot, de Frederica Wilson floridai demokrata párti képviselői szerint a részvétnyilvánításkor Trump „közömbösséget mutatott” az özvegynek.

A katonát két héttel ezelőtt Nigerben, egy iszlamista terroristák elleni tűzharcban ölték meg három társával együtt.

Wilson közölte: amikor az özveggyel és a családdal a koporsó fogadására tartott, a kocsiban hallotta az elnökkel folytatott kihangosított beszélgetést. Hozzátette, hogy az özvegy a telefonbeszélgetés után azt mondta, Trump még az elesett katona nevét sem tudta.
Az MTI tudósítása szerint Donald Trump azonnal Twitter-bejegyzésben tagadta a demokrata párti politikus által elmondottakat, és azt állította, hogy a történetet Wilson képviselő „teljességgel kitalálta”. Hozzátette: bizonyítani tudja, hogy nem volt tiszteletlen az özveggyel. „Szomorú” – zárta a bejegyzést az elnök.

Az özvegy nem nyilatkozott, de ezek után az elesett katona édesanyja, Cowanda Jones-Johnson a The Washington Post című lapnak megerősítette a képviselő által elmondottakat. Úgy fogalmazott, hogy az elnök „tiszteletlenséget mutatott a fiam, a lányom, a férjem és énirántam is”. Egy miami televíziós csatornának pedig azt nyilatkozta: „szerintem ezt egy beszélgetés során lehet, de gyászoló özvegynek nem szabad mondani. Mindenki tudja, hogy ha háborúba mész, akkor lehet, hogy nem térsz vissza élve. Csakhogy erre nem kell emlékeztetned a gyászoló özvegyet.”

Trump újságíróknak később szóban is megerősítette állítását, hogy nem azt mondta az özvegynek, amit szerinte a szájába adtak.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője elítélte a demokrata párti politikust, és azt mondta, hogy csak politikai ügyet akar csinálni a telefonbeszélgetésből. „Olyan elnökről beszélünk, aki nagyon szereti országunkat, a legnagyobb tisztelettel viseltetik az egyenruhát viselő nők és férfiak iránt, és aki telefonálni akart, hogy együttérzéséről biztosítsa a családot” – fogalmazott. Hozzáfűzte: „ebből megpróbálni ügyet kreálni őszintén szólva visszataszító és gusztustalan”.

Az elnök a hét elején egy másik vitába is belekeveredett. Annak bizonyítására, hogy elődje, Barack Obama elnök nem mindig hívta fel az elesett katonák hozzátartozóit, kabinetfőnöke, John Kelly példáját hozta fel, akinek a fia 2010-ben Afganisztánban esett el. „Obama nem hívta fel John Kellyt, amikor a fiát, Robert Kelly hadnagyot akció közben megölték” – jelentette ki az elnök egy rádiós interjúban. Trump később rátett még egy lapáttal erre, és azt mondta, hogy ő „minden, illetve majdnem minden” elesett katona családját felhívja. Ennek az amerikai sajtó rövid időn belül utánajárt, és meg is cáfolta az elnök állítását.

Obama valóban nem hívta fel a gyászoló Kelly családot. Egy évvel később viszont, más elesett katonák rokonaival együtt, őket is meghívta villásreggelire a Fehér Házba.

mno.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com