Demeter Márta börtönbe megy?

demeter

Ha azt hiszik túlzás, amit a cím állít, nagyot tévednek. Ezen a felületen már korábban jeleztük: Demeter Mártával szemben minden lehetséges eszközt be fog vetni a Fidesz, és amikor azt mondjuk minden lehetséges eszközt, akkor nyugodtan engedjük el a fantáziánkat. Persze nem a sötét középkorban élünk – még ha egyesek szerint nem állunk túl messze tőle – , itt nem fogják senkinek levágni a kezét, vagy nyilvánosan felakasztani, egyszerűbb módszerekkel is beérik. 

Induljunk ki onnan: Demeter Márta súlyos hibát követett el; az eddigi tudásunk szerint hamis információt közölt a nyilvánossággal. Ami bizonyos esetekben nem olyan nagy baj, láthattuk számos esetben az m1 gyakorlatában, de Demeter nem csak tévedett, de rossz útra is tévedett. A miniszterelnök családját gyanúsította meg, ami felér egy felségsértéssel. Félreértés ne essék: nem az LMP-s képviselőnőt mentegetem ezzel, neki nyilván körültekintően kellett volna eljárnia, pusztán azt jelzem: a miniszterelnök különösen kényes a családját ért támadásokra, és ebben egyet is kell vele értenünk.

A család az család, nincs köze a közéleti szerephez, illik békén hagyni. Már akkor, ha maga a család is békén hagyja a közéletet. Hogy az Orbán-família eszerint é-el, azt döntse el ki-ki maga; a Fidesz tábor láthatóan érzékenyen reagál arra, ha a Főnök hozzátartozóit éri inzultus. Orbán maga még csak-csak elviseli a támadásokat, de a párt és környezete kíméletlenül lecsap azokra, akik felrúgják az íratlan szabályt. Azt a szabályt, amelyre az imént utaltam: ne bántsd a családot. (Kiváltképp a „családok évében” ne…)

Demeterrel szemben már számos képviselő szólalt fel, kérdőjelezte meg parlamenti tagságának jogosságát, fogalmazta meg róla, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent, de most már az ügyészség is lépett. Nyomozást indított ellene, mert harminc évre titkosított információt tárt a nyilvánosság elé. A dolognak most különös bája van azért; miközben a hatóság bejelentette, hogy bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást Tiborcz István ellen, elindított egy másikat, Demeter Márta ellen.

Az ügyészség, a rendőrség nem talált semmi kivetni valót az Elios közbeszerzéseiben – ennek egyik tulajdonosaként került a középpontba Tiborcz István -, hiába az Európai Csalás Elleni Hivatal tizenhét rendbeli kifogása. Ugyanakkor a bűnüldöző szervek a képviselőnő nyomába eredtek, és nincs kétségem afelől, hogy rá is bizonyítják majd az államtitok sértést. Egyes ügyvédek szerint nehéz hamis információkkal államtitkot sérteni – hiszen Demeter állításai valótlannak bizonyultak, az ő általa nyilvánosságra hozott személy nem tartózkodott azon a bizonyos repülőn -, de tudjuk: a jognak sokféle olvasata van; lesz olyan jogász, és a végén talán bíró is, aki bizonyítottnak tartja az államtitok sértést. Márpedig az súlyos bűn, börtön jár érte.

Úgy, hogy ha én Demeter Márta lennék, sürgősen fogadnék egy ügyvédet. Bár könnyen lehet, hogy csak olyat fog találni, mint, aki a Tanú című filmben szerepel, ott a védőügyvéd halálbüntetést kér a védencére. Csak a statuálás kedvéért. 

 

Szerző: Németh Péter

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com