Czeglédy-ügy: kiadta informátorát az ügyészségnek a kormánylap, csak hogy vesszen az MSZP-s politikus

czeglédy csaba
A PestiSrácok újságírója aktívan beavatkozott a Czeglédy Csaba ellen zajló büntetőügybe.
Kiadta az ügyészségnek a neki súgó MSZP-s informátort a PestiSrácok újságírója, hátha így eredményesebb lesz a nyomozás, és méltatlankodva kevesellte a „politikai szálat” a büntetőügyben – derül ki a hvg.hu birtokába került nyomozati anyagokból. A portál azt írja: a lap újságírója, Füssy Angéla a dokumentumok szerint aktívan beavatkozott a Czeglédy Csaba ellen zajló büntetőügybe, amikor az ügyészség előtt felfedte és kiadta saját szocialista belső informátorát, aki kifejezetten anonimitást kérve szállította neki az információkat.
Mint írják, az erről szóló dokumentumok bekerültek a nyomozati iratanyagba: a több tízezer oldalt kitevő aktában egy külön fejezetet szentelnek a PestiSrácok munkatársától származó, illetve vele kapcsolatos 39 oldalnyi anyagnak. Ez egy saját néven írt beadványát is tartalmazza, amelyet egyenesen a legfőbb ügyésznek, Polt Péternek címzett, mivel szerinte „csak a legmagasabb szintű ügyészi közbenjárás” biztosítja a Czeglédy és társai elleni „eljárás eredményes lefolytatását”. A beadványban 3 oldalon keresztül arról ír Poltnak, hogy „oknyomozó újságíróként olyan információk és kapcsolatok birtokába került, amelyek jelentős mértékben befolyásolhatják” a Czeglédy-ügyet, ezért ezeket továbbadja a vádhatóságnak.
Az iratból az is kiderül, hogy már korábban is aktívan belefolyt az ügybe: ugyanígy, bejelentéssel élt a NAV nyomozást folytató Csongrád megyei hatóságánál is, ezt követően ki is hallgatták Szegeden, azonban „sajnálatos tapasztalatai szerint azóta az ügyben érdemi elmozdulás” nem történt. „Hiábavalóan jeleztem, hogy mivel a Czeglédy Csaba alatt kiépült hálózat konkrétan politikai célokat szolgált, a politikai szál nem mellőzhető” – sérelmezi Polt Péternél. A kihallgatásán sajnálatosan azt tapasztalta, hogy az eljáró hatóság „gyakorlatilag teljesen kizárja a politikai szálat, ami a lelke, mozgatója és a célja a bűnszervezetnek”. A PestiSrácok újságírója azért is elégedetlenkedik, mert még tanúkat is szállított a nyomozóknak, de szerinte ezeknek az általa prezentált közreműködőknek a kihallgatása sem volt „teljeskörű”. „Amint kényes részletekről akartak beszélni” az adóhatósági nyomozók „leállították őket arra hivatkozva, hogy politikai kérdések és szereplők nem tartoznak a nyomozáshoz” – sérelmezi a beadványban. Így most már egyesen a legfőbb ügyészhez fordul, hogy „két fontos tényezőt” hozzon a tudomására.
Azt írja, hogy egy közös ismerős révén kapcsolatba került az ügy egyik kiemelt gyanúsítottjával, K. Norberttel, akit ő „erősített, erősít a mai napig abban, hogy a hatóságokkal együttműködjön”. Nyomatékosan kéri a „Legfőbb Ügyész urat”, hogy „személyes közbenjárásával, beavatkozásával segítse”, hogy az ügyészség vádalkut kössön az általa ösztökélt K. Norberttel, és mivel aggasztó, hogy kiszivárognak az információk „vizsgálja meg az eljárás Csongrád megyéből való áthelyezésének lehetőségét”.
A PestiSrácok munkatársa egy másik alapvető etikai normát is semmibe vesz: a kifejezett kérése ellenére kiadja azt az MSZP-s forrását. Annyira fontos lehetett számára, hogy közrehasson az eljárásban, hogy nemcsak személyazonosságát fedi fel, de becsatolta a tőle bizalmasan kapott üzeneteket, illetve e-mailt is. Azt állítja az újságíró, hogy az informátor vette fel vele a kapcsolatot, mert szerinte rajta keresztül akarta „félrevezetni a nyilvánosságot, és más irányba terelni az egész büntetőügyet”.
A portál megkeresésére Füssy Angéla közölte:

„Nem tagadom, valóban írtam beadványt az ügyészségre, azt viszont teljesen elképesztőnek tartom, hogy ez a HVG-hez kerül.”

 
Amikor az informátora kiadására kérdeztek rá, annyit közölt, hogy „a továbbiakban nem szeretnék önnel tovább beszélgetni”, és letette a telefont. A portálnak az informátor – miután értesült arról, hogy az újságíró kérése ellenére kiadta a vádhatóságnak – úgy fogalmazott, „ha ilyet csinált, az őt minősíti”. Állította, hogy nem ő kereste Füssyt, és a Czeglédy-ügyhöz sincs semmi köze, már annak sem örül, hogy „összemossák ezekkel az emberekkel”.
Czeglédy Csaba a portál megkeresésére úgy reagált:

„Megdöbbentő, de egyben jól jellemzi a mai magyar valóságot, ami történt: egy újságíró tűzön-vízen át védi az informátorát, főleg a hatalommal szemben, erre a Fidesz által működtetett PestiSrácok munkatársa, nemhogy védte, de önként és dalolva adta ki az ügyészségnek több forrását is.”

Szerinte „ebből is látszik, hogy Füssy nem újságíró, és ahol dolgozik, az sem szerkesztőség”.

„Az újságírók egy normálisan működő demokráciában a hatalmat ellenőrzik, és nem azt kiszolgálva asszisztálnak egy megtorláshoz, sőt, Füssy még tanúnak is jelentkezett ellenem”

– tette hozzá.
Azt mondta, „egyértelmű, hogy a Fidesz az árulást szereti, az árulót nem, hiszen az újságírójuk a saját MSZP-s párttársairól – egyébként hamis – információkat lelkesen szolgáltató politikust dobta fel”. Szerinte ugyanis az egykori párttársa valótlanul állított róla több mindent Füssynek, de utóbbit újságíróként „ez sem jogosítja fel arra, hogy elárulja a forrását”.

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com