Csütörtöktől más lesz a kenyér minősége

kenyér

Nagy változásokat eredményeznek a hazai élelmiszeriparban a Magyar élelmiszerkönyv kenyerekre vonatkozó új előírásai. A 2017. június 22-én, csütörtökön hatályba lépő szabályozás értelmében az egyes termékek bizonyos összetevőinek arányát lényegesen meg kell emelni annak érdekében, hogy a vásárlók valóban jó minőségű kenyerekhez jussanak.

A változásokat Ludwig Klára, a Jókenyér pékmestere foglalta össze, aki úgy látja, a jövőben a vásárló tényleg azt kapja, amiért fizet, ugyanakkor az eddig megszokott kenyerek íze is más, markánsabb lesz.

Az íz- és minőségjavulást a rozskenyereknél az fogja garantálni, hogy a termékekben az eddigi 40 százalékról 60 százalékra kell növelni a rozstartalom szintjét. Az a pékség, ahol ezt nem tartják be, az rozskenyeret nem forgalmazhat csupán rozsosat, amiben a rozstartalmat szintén drasztikusan emelni kell a mostani 15,1 százalékról 30 százalékra.

A legnagyobb változás a teljes kiőrlésű kenyerek kapcsán várható. Június 22-e után csak azokat a termékeket lehet teljes kiőrlésűeknek nevezni, amelyek bizonyítottan 60 százalék vagy afeletti mértékben teljes kiőrlésű lisztből készülnek. Eddig ennek a minősítésnek a birtoklásához a pékségeknek elég volt 5 százalék teljes kiőrlésű lisztből sütött termékeket előállítani.

Hasonlóan nagy arányban módosulnak a Graham- és a tönkölykenyerek összetevői is. Előbbinél minimum 90 százalékban Graham-lisztet kell használni sütésnél, utóbbinál pedig 60 százalékban tönkölylisztet a jobb, markánsabb ízélmény érdekében.

A házikenyér elnevezés megszűnik, helyette az ebbe a csoportba tartozó termékeket fehér- vagy búzakenyérként lehet forgalomba hozni. Kézműves kenyérnek csak azokat a kenyereket lehet nevezni, amelyek főleg kézi technológiával, adalék- és tartósítószer nélkül, kovásszal készülnek. A friss szabályozás a kenyerek sótartalmának csökkentését is előírja. Idén minimum 1,5 és maximum 2,8 százalékos lehet egy termék megengedett sótartalma. Jövőre 1,3, illetve 2,35 százalékosak lesznek ezek az értékek.

A kenyerek tápértéket, illetve a zsírok, szénhidrátok, fehérje, rost, só 100 gramm késztermékre vonatkozó mennyiségét a csomagolt áruk esetében már múlt év decemberétől fel kell tüntetni a csomagoláson. Mostantól ez az előírás a csomagolatlan termékekre is vonatkozik úgy, hogy ezen értékeknek kéznél kell lenniük írott formában, az üzletben is. Ha pedig a vásárló kéri, akkor ezeket oda kell adniuk az eladóknak.

Fantázianevekkel adhatják el a virslit és a párizsit

Korábban a Magyar Idők nyomán megírtuk, hogy a Magyar élelmiszerkönyv módosításával, augusztus elsejével már csak a magasabb hústartalommal készülő termékek kerülhetnek forgalomba. Az intézkedés hatására egyesek a hústartalom emelésével módosítják a receptúrát, mások az eddigivel azonos minőség mellett a termék megnevezését módosítják majd, így virsli és párizsi helyett egyre több fantázianévvel ellátott áruval találkozhatnak majd a vásárlók.

mno


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com