Csukás István mindig is a nemzet művészének érezte magát

csukás istván

A magyar gyerekirodalom egyenrangú része a felnőtt irodalomnak – vélekedik Csukás István író, költő, akit a Magyar Művészeti Akadémia a Nemzet Művésze díjjal tüntetett ki.

Csukás István sokműfajú életművéért, valamint az ifjúsági irodalom kiemelkedő és értékteremtő gyarapításáért kapta a kitüntetést. Gombóc Artúr, A nagy ho-ho-horgász és a Süsü, a sárkány figurájának megteremtője az InfoRádióban úgy fogalmazott, mindig is a nemzet művészének érezte magát, és nem is akart soha más lenni. Hozzátette, éppen azért, mert a gyereknek ír.

“Ők a nemzet élő és eleven része, amely táplálékot vár és kap.” Csukás István hangsúlyozta, nagy szerencsének és ajándéknak tartja, hogy betévedt a magyar gyerekirodalom csodálatos birodalmába.

“Ez a világ legcsodálatosabb irodalma, ahova minden létező nagy magyar író és költő írt, ami azt is jelenti, hogy magas a mérce, de jó ehhez igazodni.”

Csukás István hozzátette, ez jelenti azt is, hogy a magyar gyerekirodalom egyenrangú része a felnőttnek.

“Végigzongorázhattam minden műfajt; a prózát, a verset, a színdarabot, a filmet, a bábjátékot és a gyerekoperát is. Ez azért jó, mert nem zsibbad el az ember agya, mozgékony marad. Ezt, a szintén nagy ajándékot az író kapja a műfajtól” – mondta Csukás István.

“Ha az ember belefáradt a prózába, ír verset.” Hozzátette, ez akkora lehetőség, amivel egy kicsit is tehetséges írónak muszáj élnie, Csukás István a műfajok közötti szárnyalásra biztat. “Én kipróbáltam, áldás, szerencse vagy az én jutalmam, hogy mindegyiket sikerrel.”

Forrás: InfoRádió

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com