Csúcson az árak: drága lesz a horvátországi nyaralás a magyaroknak

horvátország1

Egyre népszerűbb nyaralóhellyé válik déli szomszédunk.

A nyaralószezonhoz közeledve a portfolio.hu készített egy összeállítást a kilátásainkról. Kiderült: a nagy kereslet miatt erősödik a horvát kuna, ami rossz hír a nyaralóknak, és az ágazat helyi szereplőinek is.

A jegybank a múlt héten devizapiaci intervencióval igyekezett gyengíteni az árfolyamot, de az Erste elemzése szerint a következő hetekben az intézkedések ellenére tovább erősödhet horvátok fizetőeszköze, ami ráadásul nem volt még ilyen drága a kuna, leszámítva néhány napot 2012 januárjában.

Évről évre nő az ország népszerűsége – 2017-ben például összesen 18,5 millió turista látogatott az országba, hogy közel 102 millió éjszakát töltsön el ott, ami 12%-os növekedést jelentett 2016-hoz képest.

A helyzet kialakulásának oka prózai: egyre népszerűbb nyaralóhellyé válik Horvátország, a helyi valuta iránti kereslet is folyamatosan nő a tavasz végi, illetve a nyári időszakban. Az euró-horvát kuna árfolyamában első ránézésre is felfedezhető ez a szezonalitás.

Múlt héten annyira elkezdték venni a kunát a nyaralni készülők (illetve az euróbevezetési bejelentés miatt az erősödésre spekuláló devizapiaci szereplők), hogy a horvát jegybank a folyamat lassítása érdekében 320 millió eurót vásárolt kuna ellenében.

A lépésre nyilván azért volt erre szükség, mert az intézmény szeretné elkerülni az árfolyam túlzott erősödését, hiszen az negatívan érinti a turizmust.

Az Erste Bank mai elemzése szerint további (mérsékelt) felértékelődés várható a nyári csúcsszezon közeledtével, mielőtt véget érne a szezonális hatás – akkor megfordul a folyamat.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com