Csökkentik az ÁSZ által megbüntetett pártok támogatását

ász
A Magyar Államkincstár júliustól csökkenti azoknak a pártoknak a költségvetési támogatását, amelyeknél az Állami Számvevőszék jogszabályellenes finanszírozást állapított meg.

A MÁK vasárnapi közleménye szerint az intézkedés a Demokratikus Koalícióra, a Párbeszéd Magyarországért Pártra, a Magyar Szocialista Pártra, a Lehet Más a Politikára és a Jobbik Magyarországért Mozgalomra vonatkozik.

A Jobbik addig nem juthat közpénzhez, amíg a levonás nem fedezi a büntetést. A párt a számvevőszéki vizsgálat szerint a júliusi költségvetési támogatást jelentősen meghaladó, több mint 331 millió forint tiltott támogatást fogadott el, a büntetés kifizetésére összegyűjtött pénzt pedig kampánycélokra fordította – tették hozzá.

Megjegyezték, hogy a zavartalan választási felkészülés érdekében április végéig egyik párttól sem vonták le az állami támogatásból a tartozásukat, továbbá a májusra járó összegeket is megkapták – a Magyar Liberális Párt és az Együtt kivételével. A két párt választási eredménye alapján nem kaphat költségvetési forrást, ezért már korábban levonták tőlük a számvevőszéki vizsgálatban megállapított összeget.

A tiltott vagyoni hozzájárulást elfogadó pártok a kifogásolt juttatás összegét kötelesek a költségvetésbe befizetni, költségvetési támogatásuk pedig ugyanennyivel csökken.

Az LMP vitatja a döntést

Az LMP-nek például majdnem 9 millió forintot kell befizetnie, az indoklás szerint azért mert a piaci árnál olcsóbban béreltek irodát. A párt ezt azóta is vitatja.

Kanász-Nagy Máté szóvivő szerint tetszik, nem tetszik, le fogják vonni tőlük a pénzt.

Az MSZP fizetett

Az MSZP befizette a rájuk kirótt 2 milliós bírságot, a párt frakcióvezető-helyettese inkább azt kifogásolja, hogy az Állami Számvevőszék a kormánypártok gazdálkodását miért nem vizsgálja.

Többször leveleztem az ÁSZ elnökével, pontosan a bírsággal kapcsolatosan, hogy például a Fidesz-tagokat mikor vizsgálja. Németh Szilárd 0 forintot költött kampányra… Jelzem a Fidesz több mint 100 évre előre ellopta a magyar adófizetőktől a kampányfinanszírozásra való pénzt – fogalmazott Bangóné Borbély Ildikó.

hirtv.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com