Csökkenteni kell az uniós támogatásokat azoknál az országoknál, amelyek megsértik az uniós jogot

Annelena Baerbock

Csökkenteni kell az uniós támogatásokat azoknál az országoknál, amelyek megsértik az uniós jogot – javasolta a német Zöldek vezetője a párt kongresszusán. Annelena Baerbock Magyarországot is felsorolta a megbüntetendő országok között. A baloldali ökopárt jelentősen megerősödött Németországban, és komoly esélye van arra, hogy tagja legyen egy esetleges új kormánynak.

A német Zöldek meg akarják nyirbálni az EU-jogot megsértő országoknak járó uniós támogatásokat, derült ki a párt Lipcsében megrendezett kongresszusán pénteken.

„A közös uniós jog nem lehet alku tárgya, sem Budapesten, sem Varsóban, sem Bécsben” – jelentette ki nyitóbeszédében Annalena Baerbock, a párt elnöke. „A következményeket éreztetni kell, pénz tekintetében is.”

Ezzel párhuzamosan arról is beszélt, hogy határozottan fel kell lépni a jobboldali populizmus ellen. „Ez az Európa mély válságban van. Ezt látjuk a Brexit esetében, ezt látjuk mindenhol, ahol szélsőjobboldaliak és jobboldali populisták kerülnek hatalomra, és mindenekelőtt ezt jelzi a kormányok cselekvésképtelensége is. Csak a status quóra törekednek ahelyett, hogy változtatni akarnának.”

Hozzátette: a Zöldeknek fel kell vállalniuk a felelősséget, és helyre kell állítaniuk „az európai házat” a környezetvédelmet, a demokráciát és a szociális felelősséget szem előtt tartva.    

Baerbock szerint az Európai Unió megerősítése érdekében Németországnak az eddiginél több pénzt kell átutalnia az EU kasszájába. „Több Európára van szükségünk, és ezt nem adják ingyen.” Különösen fontosnak nevezte a pénzpiacok megzabolázását, szerinte ugyanis azok „féktelensége” okozta az elmúlt évek minden problémáját.  

A menekültpolitikában összefogásra szólította fel azokat a tagállamokat, amelyek meg akarják reformálni az európai rendszert. Hozzátette: legális utakat kell nyitni a menekültek előtt, regisztrálni kell őket az EU határán, és fair módon kell elosztani őket az uniós tagállamok között.

Egy zöld német kormány várhatóan jóval keményebb lenne Magyarországgal szemben, mint a jelenlegi kancellár, aki a nézetkülönbségek ellenére is kereste a párbeszédet az általa olykor „kedves Viktorként” emlegetett magyar kormányfővel – szemlézte a Privátbankár.hu.

Forrás: Privátbankár

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com