Csillagászati árak, már darabra adják a gyökeret a piacokon

zoldseg, Fotó- Molnár Ádám : Népszava

Alaposan próbára teszi idén a zöldség-gyümölcstermelőket az időjárás. A több hónapos aszály után hetekig esett az eső, majd hirtelen beköszöntött a kánikula. Az árak emelkednek.

A piacokon most a szárazságra, kánikulára panaszkodnak a termelők. A vásárlóknak pedig mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, ha zöldséget, vagy gyümölcsöt szeretnének venni. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi adatai megerősítik a fogyasztók szubjektív érzését, drágulnak az élelmiszerek. Idén áprilishoz mérve májusban csaknem egy százalékkal nőttek az élelmiszer árak, ám ezen belül az idényáras termékek, burgonya, zöldség, gyümölcs egy hónap alatt másfél százalékkal emelkedtek. Az éves adatok is árrobbanásra utalnak, hiszen az élelmiszerek ára 5,6, az idényárasoké pedig 15 százalékkal emelkedett. Ennek elsődleges oka a szélsősége időjárás, a tavaszi fagy, a tavaly novembertől május közepéig tartó aszály, majd a kéthetes esőzés, illetve az azt követő hirtelen kánikula.

Az eperszezonnak a hetekig tartó esőzés is véget vetett, a kifutó készleteket 600 forinttól árusítják, míg a két legfontosabb szezonális gyümölcs, a cseresznye és a meggy ára repülőrajtot vett. A korai cseresznyét az esőzés gyakorlatilag „kivégezte”, a túlzott nedvesség miatt a szemek kirepedeztek, étkezésre alkalmatlanná váltak. Így a pultokon az ép cseresznye 800-1600, a meggy 800-1400 forintért kapható. Az árakat ebben az esetben a fajta és a minőség szabja meg. A málna, a szeder már rég óta a luxus kategóriát képviseli a piacokon és kilója 3500-4000 forint között változik.

A június közepétől szüretelhető és a későn érő fajták, ha nem is jó, de közepes mennyiségű termést hoznak – mondta a Népszavának Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FeuitVeB) alelnöke. A nagyjából július végéig tartó cseresznyeszezon várhatóan a jelenlegi áraknál alacsonyabb szinten stabilizálódhat. A meggytermés az előzetes becslések szerint 30-40 százalékkal marad el az átlagos 90 ezer tonnától. Részletesebb gyümölcs termésbecslést jövő hétre ígért a szövetség elnöke.

A piacokon sok helyütt 160-180 forintért adják szálanként a petrezselyemgyökeret, a friss zellert 300-350 forint forintért kínálják, a petrezselyemgyökérből, igaz csomóban, 4-5 szál 450-500 forint, kimérve – ahol van -, kilója 900-2000 forint közötti áron kerülhet a kosárba. Az újburgonya lecövekelt a kilónként 400-450, a zöldborsó az 500-550 forintos árnál. Sárgarépa kilója már 500 forinttól kapható, a paprika 750-800, paradicsomot fajtától függően 300-800 forintos áron lehet megvenni, de a koktélparadicsom kilónkénti ára 1200-1600 forintot is kóstálhat. A zöldborsót 500-600 forintért kínálják a termelők, a fokhagyma kilója 1200-1300 forint.

A hagyma, illetve gyökérfélék vetésterülete nem csökkent érdemben 2018-hoz képest. Március-áprilisban öntözni kellett a palántákat. A májusi eső így valóban aranyat ért, és ezek a növények jól átvészelték a szárazságot. Helyenként ugyan előfordul terméskiesés, de korántsem annyi, mint tavaly – mondta a Népszavának Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke. Igaz, tette hozzá, nem mindegy, meddig tart a jelenlegi kánikula, mert ezt egyik zöldség sem szereti. A szántóföldiek többsége plusz 25-30 Celsius fok között fejlődik a legjobban, most 35 Celsius fokhoz közelít a forróság. Bár kedvezőbb a jelenlegi zöldséghelyzet, mint a tavalyi, de a betakarításig mg sok minden történhet- tette hozzá.

Nemcsak a termelőknek, de a fogyasztóknak is rossz hír, hogy tovább csökkent a burgonya termőterülete. A kínálat visszaesése pedig növeli az árakat és egyelőre ez a folyamat megállíthatatlannak tűnik.

Az ipari paradicsom vetése az időjárás miatt késett, de jónak tűnik a termés. A mennyiségről, illetve a minőségről az augusztus-szeptemberi betakarítás után lehet kimondani a végső szót. Étkezési paradicsomot jószerivel kizárólag üvegházban, illetve fóliasátrakban termesztenek. Ez nagyobb termelési biztonságot jelent, bár a költségek is magasabbak.

Szabadföldi paprikát Magyarországon ma már alig 500 hektáron termesztenek. Az esőzések ennél a növénynél is késleltették a palántázást, ráadásul bizonyos gombabetegségek máris megjelentek.

A káposzta és karfiolféléknek kimondottan kedvezett a májusi hűvösebb időjárás. A zöldborsó betakarítása június elején megkezdődött és jó termésről szólnak a hírek. A kései fajtákban viszont most kezdődik a szemképződés és ez a hőség nem kedvez sem a mennyiségnek, sem a minőségnek, hiszen ez a növény plusz 20 Celsius fokon érzi igazán jól magát.

Ha a zöldségek többségének a betakarításáig nem történik drámai időjárási esemény, idén Európában és Magyarországon is jó közepes termésre számíthatunk- mondta Ledó Ferenc.
A zöldség jobban “bírja” a szárazságot
A gyümölcsültetvények alig negyedét öntözik a termelők, így az egyre gyakrabban beköszöntő aszály nagy kockázatot jelent a számukra. A szabadföldi zöldség termőterületeknek viszont ma már a háromnegyedét öntözik a gazdák. Ezért a termelők derűlátóbbak a gyümölcstermelőknél, bár az időjárás azért ebben a szegmensben is okozott károkat.

nepszava.hu

Fotó: Molnár Ádám / Népszava


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com