Családvédelmi terv: 220 ezer nőnek nem kell majd adót fizetnie, ebben azok is benne vannak, akik sohasem dolgoztak

2018 első baba

Az Azénpénzem.hu számításai szerint élete végig nem kell majd adót fizetnie körülbelül 220 ezer nőnek. Bár ebben a számban azok is benne vannak, akik sohasem dolgoztak.

A portál azt írja, a 20 és 40 év közötti nők száma a 2011-es népszámlálás adatai alapján 1,734 millió volt, közülük egyébként nagyjából minden ötödik-hatodik sohasem dolgozott. Az adatok szerint egyébként a 40 év alatti pároknál (legyenek házasok vagy akár csak párkapcsolatban élők) az átlagos gyerekszám nyolc évvel ezelőtt nem érte el a kettőt. Valamivel kettő fölé a mutató negyven fölött emelkedett.

Az akkori adatok szerint négynél több gyereket 215,2 ezer pár nevelt. A kettő, illetve háromgyerekesek száma ennél nagyságrenddel nagyobb, összesen 2,56 millió volt. Nem elhanyagolható azonban, hogy a legutóbbi népszámlálás idején a teljes népesség 207 ezerrel több volt a mostaninál. Ráadásul valahogy leginkább a nők száma fogyott, a csökkenés 65 százalékát (135 ezres apadás) adta a szebbik nem.

Másrészt viszont, bár a múlt év első tizenegy hónapjában a korábbi években regisztráltnál kevesebb baba született, a népszámlálás idején mérthez képest így is javult a termékenységi mutató (a statisztikákban ez a hivatalos megnevezés). Előfordulhat egyébként, hogy 2018-ban 90 ezer vagy azt csak minimálisan meghaladó lehetett a születésszám. Összehasonlításul: 1998 és 2008 között átlagosan több mint 97 ezer csecsemő látott napvilágot. A Fidesz regnálásnak idején viszont két olyan év is akadt (2011 és 2013), amikor a születések száma alig több mint 88 ezer, illetve a 89 ezret sem elérő volt.

atv.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com