Csaknem negyedmilliárd forintba került tavaly a ferihegyi exkluzív kormányváró

vip varo

Orbán Viktor 70-szer, Szijjártó Péter 89-szer használta 2018-ban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren lévő, közpénzből bérelt és üzemeltetett különleges “társalgót”.

Az államnak 2018-ban összesen 242 983 498 forint költsége keletkezett a kormányváró használata kapcsán, ebből 119 millió volt a bérleti díj, 124 millió forint az üzemeltetés - tudta meg a hvg.hu a Külügyminisztériumtól. A kormányváró a ferihegyi repülőtéren található, közpénzből bérelt és üzemeltetett exkluzív protokoll “lounge”, ahol a magas rangú állami vezetők, illetve magas rangú külföldi vendégek kíséreteikkel együtt, extra szolgáltatásokat élvezve, eltölthetik a járatuk indulásáig tartó időt.

A portál leszögezi, nem a kormányváró léte a probléma, hiszen az egyfajta követelmény is a nemzetközi diplomáciában, és szinte minden országban létezik hasonló, hanem, hogy a kormány magától nem hozta nyilvánosságra a szerződéseket, se azt, hogy mennyibe kerül mindez az adófizetőknek. A hvg.hu adatigénylése során például az is megtörtént, hogy

a külügyi tárca első körben úgy küldte el a bérleti és üzemeltetési szerződések másolatait, hogy azokról a mellékletek “valahogy” lemaradtak.

 
A jól felszerelt váró legnagyobb használója – külügyminiszter létére nem meglepő módon – Szijjártó Péter volt a tavalyi évben, aki 89-szer vette igénybe a szolgáltatást. Mindezt jellemzően 5-10 fős kísérettel (de akadt 36 fős delegációja is), ami összesen 6,3 millió forintba került az adófizetőknek. Nem sokkal maradt el tőle a miniszterelnök sem: Orbán Viktor 70-szer fordult meg a lounge-ban, többnyire 10-20 fős kísérettel, ami összesen 5,5 milliót emésztett fel. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán Áder János áll: nála elsősorban a nagy kíséretek dobták meg a cechet, amely végül 2,7 millió forinton állt meg.

Ami a minisztériumi bontást illeti, a legnagyobb költsége 2018-ban – megint csak a papírforma szerint – a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak volt (nagyjából 60 millió forint), ezt az adatok szerint az Országgyűlés Hivatala, az Agrárminisztérium és a Honvédelmi tárca követte.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com