Csak hogy tisztázzuk az “aki nem szavaz, az a Fideszre szavaz”

orbán syavay

Van egy szavazólap, azon különféle pártok. Ezen aki a Fidesz-KDNP-t ikszeli be, az a Fideszre szavaz (a KDNP-t most hagyjuk, a vízilónál sem említjük meg mindig, hogy “de cuki randa állat, és né’ má’, pióca is van a hasán”). 

A Fideszre szavazók is afféle emberek, és nyilván megvan rá az okuk, hogy a Fideszre szavaznak. Számtalanféle okuk lehet erre: érdek, tudatlanság, vagy éppen az, hogy egyetértenek a Fidesszel. 

Vannak, akik más pártok mellé teszik az ikszet. Ők más pártok szavazói. Számtalanféle okuk lehet erre: érdek, tudatlanság, vagy éppen az, hogy egyetértenek az adott más pártokkal. Netán az, hogy nem értenek velük egyet, de nem akarnak a Fideszre szavazni. 

Vannak, akik nem szavaznak. Ők sem a Fideszre, sem más pártokra nem adják a voksukat. Nekik is számos okuk lehet erre, úgymint érdek, tudatlanság, vagy éppen az, hogy nem értenek egyet egyetlen párttal sem, netán azt gondolják, hogy az egész, pártokra hangszerelt politika, ami négyévente a beleszólás illúzióját nyújtja, majd négy évig csak önmagát táplálja és pozicionálja, mit sem ér. Ők nem a Fidesz szavazói. 

A nemszavazók egészen a választás másnapjáig ellenségek lesznek az “ellenzéki” kommunikációban (afféle mitikus ősgonoszok); amint kiderülnek majd az eredmények, a nemszavazók másodrangú hősökké avanzsálnak – annak példájaként, hogy a Fidesz többsége csupán illuzórikus, hiszen nem szavaztak rá, akik ellene szavaztak, és nem szavaztak rá, akik nem szavaztak. Ugyanez történt eddig minden szavazás előtt és után. Vagyis: “Aki nem szavaz, az a Fideszre szavaz, de aki nem szavazott, az a Fidesz ellen szavazott.”

És persze – akárcsak 2014-ben – szinte minden “ellenzéki” arról fog lamentálni a szavazás után, hogy “jaj, bojkott kellett volna”. Tessék csak visszanézni az akkori híreket, roppant tanulságos.

Szerző: Konok Péter

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com