Bűnösök a bíróság szerint Gulyás Mártonék

gulyás

Közérdekű fizikai munkát kell végezniük, ha nem, akkor fogházba kerülnek. A tárgyalás végigülő tömeg az ítélet indoklásakor elhagyta a termet, egyet nem értésüket hangosan kifejezve a bíró felé. Az ügyész súlyosításért, Gulyás és aktivistatársa felmentésért fellebbezett.

Ítéletet hirdetett a bíróság a Sándor-palotát megdobáló két aktivista, Gulyás Márton és Varga Gergő ügyében. A két aktivistát hétfő éjjel fogták el a rendőrök a spontán tüntetés után, mert festékkel dobálták meg a köztársasági elnök hivatalát. Mindkettejüket 72 órára előzetes letartóztatásba helyeztek, emiatt kedden több százan tüntettek mellettük.

Összesen 500 órányi közérdekű munka

A bíróság ítélethirdetése szerint rongálás és garázdaság bűntettében társtettesként bűnös Gulyás Márton, akit a bíróság halmazati büntetésként 300 óra fizikai közérdekű munkára ítélt, ha ezt nem tölti le, fogházba kerül. Az előzetes fogvatartás miatt 12 órát jóváírtak. A halmazati büntetést a korábbi büntetése miatt kapta, amiért próbára bocsátották, és ennek hatálya alatt követte el a mostani rongálást és garázdaságot a bíró indoklása szerint.

Gulyásnál enyhítő körülményként értékelte a bíró, hogy elnézést kért azoktól a rendőröktől, akik festékesek lettek.

Bűnösök a bíróság szerint Gulyás Mártonék

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Varga Gergely 200 óra közérdekű munkát kapott büntetésként rongálás és garázdaság bűntett társtettesként való végrehajtása miatt. Ha nem végzi el a kiszabott munkát, rá is fogházbüntetés vár. Vargánál büntetlen előéletét vette enyhítő körülménynek a bíró.

Bűnügyi költségként 29 350 forintot kell megfizetniük.

Az ismeretlen harmadik személy, aki szándékegységben dobált

Ugyanakkor az ítélet felolvasásakor a bíró hangsúlyozta, hogy Gulyás és Varga közösen cselekedtek, és velük a mindeddig ismeretlen harmadik személy “szándékegységben cselekedett” – vagyis a bíró csoportosnak minősítette a garázdaságot.

Az ügyészség is kapott néhányat

A bíróság eltúlzottnak és aránytalan joghátránynak látta az ügyészség által indítványozott szabadságvesztést Gulyás esetében, Vargánál pedig fel sem merülhetett ez büntetésként. Az ügyészség azon felvetését, hogy a festékkel 23 ezer forintos kárt okoztak az aktivisták a Sándor-palota műemléki épületében, a bíróság nem ismerte el, az ítélet kihirdetésekor “nem meghatározott mértékű” kárról beszélt a bíró.

A tömegnek nem tetszett az ítélet

A tárgyalás fél napját végigülő közönség a bővebb indoklás közben felállt és hangosan fejezte ki nemtetszését a bíróval és a bírósággal szemben, többen a bírói függetlenség hiányát sérelmezték.

Fellebbezés mindkét oldalról

Az ügyészség súlyosításért fellebbezett, Gulyás Mártonék felmentésért és a büntetések egyesítése ellen fellebbeztek, mert nincs olyan kivétel, mint amit bíróság az egyesítésnél alkalmazott. Varga Gergő és ügyvédje szintén felmentésért fellebbeznek.

Az őrizetbe vételük az ítélet kihirdetésével megszűnt, mindketten szabadon távozhatnak. A tárgyalóteremből kilépő Gulyást és Vargát a kint várakozók megtapsolták.

Az ítélethirdetést itt lehetett élőben követni:


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com