Budapesten fogták el az Iszlám Állam egy terroristáját

isis
Bizonyítható, hogy egy család 20 tagjával végző mészárlásban személyesen is részt vett a Ferihegyen hamis iratokkal elkapott férfi.
Egy szír állampolgár férfit 2018. december 30-án ellenőrzés alá vontak a Liszt Ferenc repülőtéren, írja közleményében Ibolya Tibor fővárosi főügyész. A 27 éves férfi hamis okirattal igazolta a saját és a vele lévő nő személyazonosságát, ezért a bíróság embercsempészés bűntette és más bűncselekmény miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint 3 évre kiutasította Magyarországról. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal azonnal megtette a szükséges intézkedéseket a külföldi Görögországba történő kitoloncolására, ahol a szír állampolgár menekültstátusszal rendelkezik. A kitoloncolás végrehajtása érdekében a férfi idegenrendészeti őrizetbe került.
Ám itt még nem ér véget a történet: az Eurojust magyar és belga nemzeti tagjai, a belga igazságügyi hatóságok, a Terrorelhárítási Központ, a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal, valamint a Fővárosi Főügyészség együttműködésének köszönhetően kiderült, hogy a férfi 2016 óta az Iszlám Állam (ISIS) nemzetközi terrorszervezet tagja.
A nyomozás adatai alapján a férfi közvetlenül is részt vett a terrorszervezet embertelenségeiben. 2016-ban az ISIS Szíriában, Homs városában a terroristákhoz való csatlakozásra akart kényszeríteni egy helyi lakost. Mivel ő azonban megtagadta, hogy a terroristák közé álljon, azok bosszúból és a civil lakosság megfélemlítése céljából mintegy 20 családtagját kivégezték. A Budapesten elfogott szír állampolgár megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy a lefejezéssel végrehajtott emberölésekben személyesen is részt vett.
A Fővárosi Nyomozó Ügyészség nyomozó ügyészei a Terrorelhárítási Központ munkatársainak segítségével a mai napon őrizetbe vették a férfit. Gyanúsítottként hallgatják ki minősített emberölés bűntettével elkövetett terrorcselekmény bűntette és terrorcselekmény előkészülete miatt.
Fotó: nepszava.hu

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com