Budapest testvérvárosa lesz Nurszultan, a kazah főváros, amelyet a távozó diktátorról neveztek el

orban es Nurszultan

A Fővárosi Közgyűlés szerdán 19 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett hagyta jóvá a megállapodást, amelyet majd a kazah fővárosban írhatnak alá.

Magyarország és Kazahsztán fővárosának együttműködését egy 2002. június 9-én aláírt megállapodás jelöli ki. A dokumentum által rögzített keretek között Budapest kiváló kapcsolatokat alakított ki a fővárossal, amelynek neve korábban Asztana volt.

Az ország fővárosának neve az államelnök Nurszultan Nazarbajev lemondása után egy nappal, 2019. március 23-án változott hivatalosan Asztanáról Nurszultánra.

Bakhyt Sultanov, a kazah főváros főpolgármestere első hivatalos útja keretében 2018 decemberében látogatott el Budapestre, és megbeszélést folytatott Tarlós István főpolgármesterrel. Akkor a két városvezető egyetértett abban, hogy megújítják a fővárosok együttműködését, és egy magasabb szintű, testvérvárosi megállapodás formájában rögzítik 2019 folyamán.

A két főváros közötti hosszú évekre visszatekintő baráti együttműködés kiemelt jelentőséggel bír a két ország közötti kapcsolatokban, a keleti nyitás politikájával összhangban.

„Magyarország számára Kazahsztán nemcsak fontos politikai, gazdasági, kereskedelmi és kulturális partner Közép-Ázsiában, hanem egy olyan nemzet, amellyel közös eredet-tudati, történelmi és kulturális gyökerei is vannak”

– áll az elfogadott előterjesztésben.

Nurszultánban április végén lélegzetelállító pompával fogadták Orbán Viktort, aki a nem kormánygép kormánygéppel tette meg a hosszú utat.

Kazahsztánról szóló elemzésünket itt olvashatják.

Budapest testvérvárosairól itt tájékozódhat.

168óra/MTI


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com