Brüsszel fizetett a magyar kormánynak, az év végéig még több száz milliárd forint jöhet

eu pénz

Szeptemberben 157,9 milliárd forintot utalt át Brüsszel a magyar kormánynak, az év végéig még több száz milliárd forint jöhet.

Az államháztartás központi alrendszere 2018. szeptember végéig 1496,5 milliárd forint deficittel zárt, ami azt jelenti, hogy szeptemberben 149,8 milliárd forintos mínusz keletkezett a büdzsében.

é pénzekkel –, így rekord alacsony hiánynak kellene idén lennie. Ám nem ez történt az elmúlt hónapokban, a kormány 1200-1300 milliárd forintos közpénzt nyomott ki a gazdaságba a Brüsszelből meg nem érkező uniós pénzek ellentételezésre.

Ezek után nem meglepő, hogy a hiány elszállt és az államadósság sem csökkent.

Augusztus végén a kormány azonban meghúzta a gyeplőt: az önkormányzatoktól, állami cégektől visszakérte, pontosabban a Magyar Államkincstárnál vezetett számlára fizettette be a még el nem költött uniós pénzeket, illetve megszigorította az előlegek kifizetését.

Szeptemberben végre viszont küldött egy kis aprópénzt Brüsszel:

a kilencedik hónapban 157,9 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ezzel mintegy 341 milliárd forintra emelkedett az első kilenchavi uniós bevétel összege.

Az év hátralévő részében pedig több százmilliárd forint várható még Brüsszelből – közölte a Pénzügyminisztérium.

A Pénzügyminisztérium szerint a gazdaság teljesítményének eredményeként az emelkedő költségvetési bevételek változatlanul biztosítják az államháztartás stabilitását, miközben lehetővé teszik az egyes társadalompolitikai célok megvalósítását, valamint a hazai és az uniós fejlesztések finanszírozását.

Az év egészére nézve a kormány továbbra is 4 százalék feletti gazdasági bővüléssel és 2,4 GDP-arányos hiánycéllal számol.

2018 első kilenc hónapjában az általános forgalmi adóból származó bevételek

  • 377,9 milliárd forinttal,
  • a jövedéki adóból származó bevételek 77,3 milliárd forinttal,
  • a személyi jövedelemadóból származó bevételek 188,5 milliárd forinttal,
  • a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok pedig 205,3 milliárd forinttal

haladták meg az előző év azonos időszakának adatait.

zoom.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com