Brüsszel felfüggesztette három támogatási alap számláinak kifizetését Magyarország felé

brusszel-is-uzent

Felfüggesztettek Brüsszelben három magyar uniós programot, azaz nem fogadnak be ezekhez kapcsolódó számlákat és nem is utalnak pénzt.

A szabálytalanságok miatt az EB idén már egy figyelmeztető levelet küldött a magyar kormánynak. A figyelmeztető levében a bizottság rendszerszintű szabálytalanságokat fedezett fel a magyar pályázati rendszerben – mondta a Népszava érdeklődésére Mesterházy Attila.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának szocialista tagja emlékeztetett arra, hogy szúrópróbaszerű ellenőrzéseket végeztek a Brüsszel által megbízott szakemberek, akik azt tapasztalták, hogy alig van szabályosan megvalósított pályázat.

Nagy számú korrupcióra utaló jelet találtak, és számos helyen visszaélést gyanítanak, amelyre a magyar kormánynak magyarázatot kell adnia, és arról is be kell számolniuk, hogy mit tesznek a pályázati rendszer kijavítása érdekében. Pillanatnyilag 500 milliárd forint lehet az az összeg, amelynek kifizetése problematikus lehet.

A kormány már érzi, hogy a ki nem fizetett számlák miatt gond lehet a GDP arányos államadósság csökkentésével – fűzte hozzá Mesterházy Attila.

Összesen idén mintegy 1200 forintnyi összeget előlegezett meg a kormány. A legutóbb közzé tett augusztusi adatok szerint az önkormányzatok nélkül számolt államháztartási hiány 1646 milliárd forintra emelkedett, amiben már ez a magyar kormányzat által kifizetett, de az Európai Unió által el nem számolt összegnek is jelentős szerepe lehet. Viszont, ha december 31-ig nem sikerül megállapodni – mondta Mesterházy Attila -, akkor már átléphetjük a 2018. évi költségvetésben szereplő 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycélt.

A kormány is érzékelte, hogy baj lehet, ezért visszavették az önkormányzatok számára már kiutalt uniós támogatási összegeket, és hasonlóan cselekedtek az állami vállalatoknál is.

Forrás: Népszava / Hírhatár

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com