Boldog karácsonyt: elmaradt az év végi bónusz a Hankook munkásainál

hankook

Három nappal karácsony előtt tájékoztatták a dolgozókat, hogy idén már ne számítsanak a jutalomra. Mivel a bónuszt már sokan betervezték, sok munkás most lemondja betervezett pihenését – állítja a szakszervezeti képviselet.

„Bónuszt ígért decemberre, mégsem lett belőle semmi. Évek óta rendszeres decemberi kifizetéssel kompenzálja az alacsony havi kereseteket a Hankook Tire Magyarország Kft. A 3 ezer főt foglalkoztató cég a leállás napján – amikor sokan már hazafelé mentek – tájékoztatta dolgozóit, hogy a beígért éves munkájuk után járó bónuszt nem fizetik ki karácsony előtt” – írja közleményében a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete. A szakszervezet szerint az igazi gondot az jelenti , hogy sokan ezt a pénzt karácsony előtt betervezték.

A jutalom kifizetésnek a feltételei között szerepel a jelenlét, azaz a betegállomány mértéke, ezért az év végi pénz reményében nagyon sokan még betegen is vállalták a munkát, hiszen erre alapozták anyagilag a decemberi családi karácsonyt.

 
Most a cég elrontotta a családok karácsonyát, ugyanis sokan a „gyárleállást” aktív pihenéssel töltötték volna, amit most sorra mondanak le, mert nincs pénz – jegyzik meg.
A VDSZ már több alkalommal kezdeményezte, hogy a cég vezetése több témában is egyeztessen a szakszervezettel, de a kezdeményezésekre eddig nem reagált a menedzsment. A mostani helyzet különösen felháborító – mondta Székely Tamás a VDSZ elnöke – mert rengetegen túlóráztak az idén is, annak érdekében, hogy jó teljesítmény mellett decemberben megkaphassák járandóságukat. Az elégedetlenséget fokozza, hogy a kollégákat az utolsó pillanatban értesítették.

Talán majd január közepén lesz bónusz

Az Index úgy tudja, hogy Hwang Seong Hak ügyvezető igazgató egy belső üzenetben globális és helyi nehézségekkel magyarázta az év végi kifizetés elmaradását – melyek miatt a szokásosnál is tovább tart a döntési folyamat az év végi bónusz kifizetéséről. A tavalyihoz hasonló mértékű bónusz kifizetésére valószínűleg 2019 január első felében kerül sor – ígérte dolgozónak a vállalat. A portál hozzáteszi, a Hankooknak egyébként tényleg nem volt jó éve, üzemi eredményük 15 százalékkal elmarad a tavalyitól, de ezzel együtt is termeltek 163 millió dollár profitot az első három negyedévben, amely alapján nehezen tűnik megindokolhatónak, hogy miért nem kapták meg a magyar dolgozók az év végi bónuszt.

N


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com