Bokros Lajos: minden diktatúra előbb-utóbb összeomlik

Bokros Lajos, inrejú, 2014.03.05.

50 évvel ezelőtt a Varsói Szerződés csapatai megszállták Csehszlovákiát, hogy megakasszák Alexander Dubcek és a kommunista párt vezetésével kibontakozott prágai tavasz további térnyerését. A katonai műveleteben jelképes erőkkel a magyar néphadsereg is részt vett, ami nem vált a kádári vezetés dicsőségére. De nem volt választási lehetőség; a csatlósoknak ez a sorsa.

A katonai beavatkozás törvényszerű volt. Dubcek februárban meghirdette az emberarcú szocializmust. Eltörölték a cenzúrát, szabad sajtótermékek jelentek meg. Csehszlovák értelmiségiek írni kezdtek kényes témákról, noha kezdetben még nem kérdőjelezték meg a szocializmust, a Szovjetunió vezető szerepét, vagy a Varsói Szerződés létjogosultságát.

Ha a szabadság lassan demokráciává szélesedik, akkor azonban elkerülhetetlen, hogy valaki föl ne vesse az alapkérdéseket: megkérdőjelezze a kommunista eszméket, az állami tulajdon és a tervgazdaság uralmát, a párt kizárólagos vezető szerepét. Ez közép- és kelet-európai forradalmak, lázadások, vagy olvadás és erjedés nyomán előbb-utóbb óhatatlanul bekövetkezett. Brezsnyevnek a maga szempontjából tökéletesen igaza volt: a szabadság életveszélyes. Lenin bolsevik hagyománya nem tűrte a valódi demokráciát.

Baloldali nyugati értelmiségek tömegei a csehszlovákiai bevonulás után árbándultak ki véglegesen a szovjet típusú szocializmusból. Ez mai szemmel nézve furcsa, hiszen az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharc tanulságai már egyértelműek voltak. Aki azonban egész életét egy eszme bűvöletében élte le, vagy annak szolgálatában töltötte el, annak rendkívül nehéz és fájdalmas volt a csalódás, a kudarc beismerése.

Minden diktatúra előbb-utóbb összeomlik. A szabadság, a sokszínűség és a szolidaritás végső soron erősebbnek bizonyul. Van tanulság, amit a mai Magyarország rendkívül silány politikai viszonyai közepette sem szabad elfelejtenünk.

Forrás: Facebook 
Szerző: Bokros Lajos


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com