Bíróság előtt 1956 hősei

56 hősei

A Fővárosi Törvényszéken folytatódott a Pruck Pál kontra Dózsa László ügy, miután a tavalyi ’56-os emlékévet szervező Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány továbbra sem ismeri el tévedését, hogy az emlékév plakátjain nem Dózsa László, hanem Pruck Pál szerepel. Az alapítványt Pruck Pál lánya perelte be édesapja kegyeleti jogainak megsértése miatt.

Az 56-os emlékév egyik ikonikus fotójáról a bíróságon folytatódott a vita.

Tavaly ősszel tört ki a botrány, az 1956-os emlékévre készített plakátok és falfestések egyikén Dózsa László színész-rendező neve szerepel az egyik fegyveres fiatal képénél, holott a felvételt készítő LIFE magazin szerint az azóta elhunyt Pruck Pál láthatót a fotón. 

A bíró először a kép melletti angol szövegre kérdezett rá, ebben meg is nevezték a szereplőt.

Az alapítvány jogi képviselője, aki nem járult hozzá, hogy róla képfelvétel készüljön először az angol szöveg hivatalos fordítását kérte és arcfelismerő szoftver használatát kezdeményezte.

“Állításunk szerint Dózsa László van a képen. Ennek a kérdésnek a megválaszolására nem elégséges a történész szakértő kirendelése. Egzakt szakvélemény adása szükséges ebben a kérdésben. 

Arcfelismerő szoftverrel állapítható meg a személyazonosság, ezért kérnénk” – mondta a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány jogi képviselője.

Az alapítvány képviselője azt mondta, hogy ők a jogszabályok betartásával egy közgyűjteményből vetették át a képet, amelyen nem szerepelt a szöveg, és elfogadták Dózsa László ezzel kapcsolatos nyilatkozatát.

A tárgyaláson a 2000-ben elhunyt Pruck Pál lányától a felperes először édesapja 56-os szerepvállalásáról érdeklődött. Ezt azzal indokolta, hogy a jog szerint addig kell érvényesíteni egy elhunyt személyiségi jogait, amíg elevenen él az utókorban az elhunyttal kapcsolatos emlékezés.

“Én tudtam, hogy ő van rajta, akkor miért kell más nevét odaírni, más nevében ott lenni. Nem is értettük. Én a mai napig sem értem, hogy mindig is ő volt rajta, tudom, hogy ő van rajta” - mondta Pruck Erika, Pruck Pál lánya.

Magyar Gábor ügyvéd szerint érthetetlenek az alapítvány állításai.

Ennek a szerepnek az eljátszására több jelentkező van. Van a Dózsa László, aki foglalkozása szerint színész, és az alperesnek valamilyen politikai érdekből, ezt neki kell eljátszania, ezzel szemben állnak egyrészt az ’56-os nyomtatvány, ahol Pruck Pál neve szerepel, a ’82-es Népszabadság-interjú, ’86-os tv-műsor” - mondta Magyar Gábor.

A bíró ezután úgy döntött, hogy mindenkinek a saját állítását kell bizonyítania. 

Az 1956 hatvanadik évfordulóján az emlékévre 14,5 milliárd forintot fordított a kormány. A tárgyalás tanúk meghallgatásával novemberben folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

Forrás: hirtv.hu

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com