Belebukott egy korrupciós ügybe a spanyol miniszterelnök

spanyol elnök
Kormányválság elé néz Spanyolország, miután pénteken a vele szemben kezdeményezett parlamenti bizalmi szavazáson megbukott a spanyol miniszterelnök. Most a bizalmatlansági indítványt kezdeményező szocialisták veszik át a kormányrudat, de kérdés, hogy ki lép velük koalícióra, vagy tudnak-e kisebbségben kormányozni.
A korrupció lett a veszte a konzervatív kormánynak Spanyolországban. A kormányfő bukását egy múlt heti bírósági ítélet gyorsította fel. A kormánypárt egyik volt pénztárnokát ugyanis 33 éves börtönbüntetésre ítélték első fokon kenőpénzek elfogadása, pénzmosás és adócsalás miatt. Az ügy miatt több cikk is megjelent a Néppárt érintettségéről, a gyanú szerint a konzervatívok 1999 és 2005 között tiltott kampányfinanszírozást végeztek korrupciós hálózatokból származó pénzekkel.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt a botrányt és a társadalmi felháborodást kihasználva bizalmatlansági indítványt nyújtott be Mariano Rajoy ellen, mondván, a pártvezető-kormányfőnek felelősséget kell vállalnia pártja korrupciós ügyeiért.

 A miniszterelnök már a kétnapos vita elején tudta, hogy megbukott, az előterjesztő szocialisták a színfalak mögött megegyeztek hat kis párttal a többség biztosítása érdekében. „Megtiszteltetés volt Spanyolország miniszterelnökének lenni. Külön tisztesség, hogy jobb Spanyolországot hagyok magam után, mint amilyet átvettem munkám elején” – fogalmazott Mariano Rajoy a vitában.

A parlamenti szavazás pedig hozta a papírformát: az ellenzéki pártok összefogva megbuktatták a miniszterelnököt. „A szavazás eredménye tehát: 350 képviselőből az indítványt 180-an támogatták, 169-en szavaztak ellene, és egy képviselő tartózkodott. A szavazás érvényes, eredményes” – jelentette be Ana Pastor spanyol házelnök.

Előre hozott választások lehetnek

Az indítvánnyal a parlament automatikusan bizalmat szavazott az előterjesztő Spanyol Szocialista Munkáspárt kormányfő-jelöltjének. Pedro Sánchez egy szociálisan érzékeny, Európa-barát kormány megalakítását ígérte.

„Tisztában vagyok a felelősségemmel, ez egy komplex politikai pillanat. Alázattal és eltökélten azon leszünk, hogy átalakítsuk és modernizáljuk Spanyolországot” – nyilatkozta Sánchez.

A kérdés, hogy bírni fogja-e a többi ellenzéki párt támogatását, a 350 fős törvényhozásban a párt 84 képviselője semmire sem elég. Ha kormányválság alakul ki, akkor a 2020-as választások helyett Spanyolországban rövidesen előre hozott választások lehetnek.

hirtv.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com