Bele fogunk fulladni a műanyagba, az Európai Unió háborút hirdet a hulladék ellen

műanyag

Radikálisan csökkentené a fel nem bomló műanyag eszközök használatát és kötelezővé tenné az újrahasznosítható műanyagból készült csomagolásokat 2030-ra az Európai Unió.  Frans Timmermans az Európai Bizottság alelnöke a , prioritás, hogy harcoljanak az egyszer használatos, öt másodperc alatt készülő, majd öt percig használt és 500 év alatt lebomló műanyagokra.

A lépést azután jelentették be, hogy Kína december 31-i hatállyal megtiltotta a műanyag és más hulladék importját az országba.

Timmermans szerint az új műanyag-politikához az unió polgárainak fogyasztási szokásait is meg kell változtatni. A szívószálak és a színes flakonok is hozzájárulnak ahhoz, hogy az óceánok élővilága pusztulásnak indult. – Ha így folytatjuk, ötven év múlva több műanyag lesz a vizekben, mint hal – visszhangozta az erről szóló tavalyelőtti hírt az alelnök, aki szerint szinte mindenki láthatta az erről készült elborzasztó felvételeket. – Bele fogunk fulladni a műanyagba – figyelmeztetett.

Az elképzelések szerint az EU kidolgoz egy stratégiát, amivel azt vizsgálják, miként lehetne megadóztatni az egyszer használatos műanyagokat, ezzel is csökkentve forgalomba hozatalukat, ugyanakkor ösztönözni a vásárlókat, hogy az újrahasznosítható termékeket válasszák. Günther Oettinger az Európai Bizottság pénzügyi tervezésért felelős biztosa még múlt héten vetette fel, hogy a műanyagra kirótt illeték arra is alkalmas lehet, hogy betömje a Brexit okozta 13 milliárd eurónyi költségvetési hiányt.

Az EU tervei szerint 2030-ra az előállított műanyag 55 százaléka újrahasznosítható lesz és a tagállamoknak előírnák, hogy a műanyag zacskók használatát az állampolgáronként 90/évről 40/évre csökkentsék.

A jelenlegi kutatási összeg mellé további 100 millió eurót szánnak tovább alternatív, újrahasznosítható csomagolóeszköz kifejlesztésére.

A The Guardian által közölt adatok szerint az európaiak évente mintegy 25 millió tonna műanyag hulladékot termelnek, aminek kevesebb mint 30 százalékát hasznosítják újra. A tengerparti hulladék 85 százalékát is műanyagok teszik ki.

Fotó: AFP/Jewel Samad


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com