Be lehet menni a próbákra, és kulisszatitkokat is elárulnak az idei Színházak éjszakáján

vig

Szeptember 17-én Budapesten egy karszalaggal látogathatók az események. Vidéken szintén izgalmas programokkal készülnek. MTI

A fővárosi színigazgatók kezdeményezése nyomán öt éve megvalósult rendezvényen kezdetben 13 fővárosi színház vett részt, az idén pedig már 30 színház csatlakozott, ahol a színházi évadot megnyitó programsorozaton kulisszatitkokat és új helyszíneket is bemutatnak.

Az idei rendezvény a játék és szenvedély hívószavakkal vár a Színházak éjszakáján, amelyhez több vidéki színház, köztük Nyíregyháza, Miskolc és Debrecen teátruma is csatlakozott.

szinhazak-ejszakaja

Budapest

Az idén az esélyegyenlőségre szeretnék felhívni a figyelmet, több színház audionarrációval, akadálymentes járatokkal, jeltolmácsolással készül. Az eseményen részt vesz a Baltazár Színház is, amely fogyatékkal élőkkel együtt hoz létre előadásokat. 

A rendezvényre eddig 2900 karszalag kelt el elővételben, és a szervezők reményei szerint meg fogják haladni a tavalyi 8600-as jegyeladást. Egy néző általában 2-3 helyszínre jut el, tehát az idén várhatóan 20 ezer feletti lesz a színházlátogatások száma.

Több mint 200 program lesz a délelőtt 11 órától hajnalig tartó eseményen. 

Lesz bábjáték, impro-maraton, táncóra, színpadtechnika-show, szabadegyetem, szerepcsere, felolvasószínház, playback-színház és nyílt próba. Eljuthatsz a színházak rejtett zugaiba, beszélgetsz, a társulatok tagjai rövid jeleneteket, különleges színpadi produkciókat mutatnak be.

opera2

 

A kezdeményezéshez az idén csatlakozott a Baltazár Színház, az RS9, a Sanyi és Aranka Színház, a Turay Ida Színház, a Momentán Társulat, valamint a Vidám Színpad. Mellettük a Színházak éjszakáján idén is részt vesz az Átrium Film-Színház, a Bethlen Téri Színház, a Budapesti Operettszínház, a Budapest Bábszínház, a Dumaszínház, a Játékszín, a József Attila Színház, a Jurányi Inkubátorház, a Karinthy Színház, a Katona József Színház, a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, a Madách Színház, a Magyar Állami Operaház, az Örkény István Színház, a Pesti Magyar Színház, a Pinceszínház, a Radnóti Miklós Színház, a Rózsavölgyi Szalon Arts & Café, az Ódry Színpad (Színház- és Filmművészeti Egyetem), a Szkéné Színház, a Thália Színház, a Trafó – Kortárs Művészetek Háza, az Újszínház és a Vígszínház. 

Nyíregyháza

Az este kilenc órakor kezdődő programban három klasszikus darab, Borisz Akunyin Sirály, Moliére Tudós nők, valamint a Déry Tibor, Pós Sándor, Presser Gábor és Adamis Anna által jegyzett Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című előadás próbáit lehet megnézni.

Késő este az önálló társulat indulásának 35. évfordulóját ünneplő színház történetét feldolgozó kisfilmet és fotó-összeállítást mutatnak be.

Miskolc

Az ország legrégebbi kőszínházában Keszég László rendezésében állítják színpadra Madách Imre Az ember tragédiája című darabját. A párizsi színben a színház teljes társulata, az énekkar, a zenekar és a balett mellett minden néző is szereplője lesz a hatalmas jelenetnek.

Este nyolc órától éjfélig a színház játszóhelyein öt különböző előadást próbálnak, melyekre be lehet nézni.

Májusban a Színházünnepen Varga Zoltán egy festőperformansszal lepte meg a közönséget: a színművész Tavasz címre keresztelt képe a nézők előtt született meg a vásznon. Most erre a képre lehet licitálni.

kecskemet

Kecskemét

A programot Shakespeare Vízkeresztjének nyílt próbájával kezdik. A színház előtti téren gyermekprogramok lesznek. A János vitéz című előadás legszebb dalai is elhangzanak. A Kecskemét City Balett művészei Katonka Zoltán vezetésével látványos táncpróbát tartanak.

Kulisszajárásra is lehetőség nyílik, kiderül, hogy mit rejt a színpad, hol dolgozik az ügyelő, hogyan mozognak a díszletek és milyen csodákat rejt a kelléktár.

debrecen

Debrecen

Este nyolc órától A víg özvegy nyílt próbája, zenés színházbejárás és éjszakai tárlatvezetés lesz. A színházbejárás során megmutatják, hogyan folyik a munka az úgynevezett tárakban, vagyis a színpadi produkciókat kiszolgáló műhelyekben. Találkozni lehet majd a színház több rendezőjével és igazgatójával is.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com