Barangolás a Bakony legtisztább vizű patakja mentén

gaja völgy

A Gaja-völgyi Tájcentrumban ellátogathatsz az Ádám-Éva fák helyszínére, és megtudhatod miért hívják Sobri Jóskának az egyik barlangot.

A Bakony legtisztább vizű patakja a Veim-pusztán eredő Gaja-patak, amely a Keleti-Bakony legfontosabb vízfolyása. Átlagos vízmélysége 40 cm, vízhozama a csapadék mennyiségétől függ. Vize táplálja a Fehérvárcsurgói-víztározót. Mohánál a Móri-vízzel, Székesfehérvárnál a Sárvízzel és a Séddel egyesül, majd a Nádor-csatorna viszi tovább a Dunába.

A vadregényes tájon áthaladó patak mentén korábban több malom is működött. A vízfelszínét nagy területen növényzet fedi.

A patak útja vadregényes tájakon halad. Két festői szépségű szurdokvölgyét is érdemes felkeresni. A bakonynánai Római-fürdő szurdok és a fehérvárcsurgói Gaja-völgy megér egy kirándulást. A Fehérvárcsurgói-víztározó építése miatt a patakot több helyen is új útra terelték, és a mesterséges mederben több zúgót is láthatsz.

A víztározó alatti szakasz halban gazdag, nem ritka a 2 kilós ponty, de kárászt, csukát, sügért és szélhajtó küszt is lehet horgászni errefelé.

A patakba több másik patak és ér is torkollik, a Malmi-patak, a Szápári-ér, a Súri-patak, a Fekete-berki-vízfolyás és a Velegi-vízfolyás. A 96 km hosszú patak Veszprém és Fejér megyén halad át.

A Gaja-patak táplálta azokat a mocsarakat, amelyek a koronázó város, Székesfehérvár falait is védték az egykori királyi székhelynek.

A vidék szépsége és gazdag természeti adottsága miatt az egyik legkedveltebb kirándulóhelye lett Fejér megyének.

Gaja-völgyi Tájcentrum

A csobogó patak, a fölé tornyosuló sziklák, a szakadékok, a magaslatokról feltáruló panoráma a kirándulók nagy kedvence. Ráadásul családbarát, egy része – Fehérvárcsurgó és Balinka felől – babakocsival is végigsétálható.

A túrázók mellett piknikezők és horgászok is szívesen keresik fel a vidéket.

Néhány fontos tudnivaló: 

- Naponta 6 és 21 óra között látogatható

- Az erdőben lovagolni, vagy motorozni csak külön engedéllyel lehet

- Kutyát csak pórázon lehet bevinni

- Tüzet csak a kijelölt helyen szabad gyújtani

- A területén lévő halastóban csak érvényes napijeggyel lehet horgászni

- A tóban tilos fürdeni

Az Ádám-Éva fa

A történet szerint réges-régen két hatalmas öreg tölgy állt a Gaja-patak partján. A nagyobbat Ádámnak, a kisebbet Évának hívták. A kisebb tölgy már sok-sok éve elpusztult, és csak az emléke él. Ádám egy több évtizede pusztító tűz áldozata lett, ám törzse még őrzi a fa-páros emlékét.

Egy éve adták át a Károlyi-kilátót, ahonnan csodálatos panorámában gyönyörködhetsz. A tetejéről szétnézve szinte a teljes Gaja-szurdokot láthatod. A horganyzottacél szerkezet a Gaja-völgyön áthaladó kéktúra útvonal itteni, hat kilométeres szakaszán található.

A barlangok titka

A patak mentén több barlang is található. A legenda szerint az egyikben betyárok tanyáztak, innen ered a Sobri Jóska-barlang neve. A barlang eleje még elég széles és magas, ám később összeszűkül. A barlangban nyáron is kellemesen hűs van.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com