Az UV-A-val felvitt, zselés műköröm, gél lakk, növelheti a bőrrák kockázatát

uva

Az ibolyántúli fénnyel történő műkörömépítés, gél lakkozás, elég veszélyesnek tűnik. Mintha túlszoláriumoznád a kezeidet!

Okos ember alaposan be napkrémezi magát, ha kitör a nyár; viszont ha célba veszed a manikűröst, hogy tökéletes körmökkel ajándékozd meg magad, akkor jobb, ha előtte elgondolkozol egy kicsit.

csillogó ujjvégek ugyanis a melanoma kialakulásának a kockázatát növelhetik: az UV-A sugárzás ugyanis, amit a szalonokban az akril és a lakk felrakásához használnak, veszélyes lehet. Kiderült, hogy egyre több megbetegedésben játszik közre ez a manikűrös eszköz. A húszéves Miss Illinois, aki a körmeit évekig tökéletes állapotban tartotta, most szólalt meg ezügyben.

 Karolina Jasko beszámolt arról, hogy milyen nagy árat fizetett azért, hogy rendszeresen UV-A fénynek tette ki a kezeit – már 18 évesen melanomát diagnosztizáltak nála:

”Egy függőleges fekete csík jelent meg a körmömön, amit utólag vettem csak észre, mert mindig akril borította a felületet. Az orvosom szerint a szalonban bevett módszer miatt alakult ki a probléma.”

k.

A doktornő ajánl pár tippet azoknak, akik mégsem riadtak el attól, hogy továbbra is havonta eljárjanak a manikűrösükhöz:

”Napvédőt érdemes használni, mint például a cink-oxid vagy a titán-dioxid, ami fizikailag képes blokkolni a bőrben kárt tevő sugarakat.”

Van olyan szalon is, ahol speciális védőkesztyűt adnak a kuncsaftra, teszi hozzá a KDVR.com; de az is megfontolandó, hogy biztonságosabb volna esetleg áttérni a shellac gél lakkról olyan típusúra, ami nem igényli ezt a kockázatos fénybehatást.

nuus.hu


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com