Az utóbbi tizenkét évben több mint ezer fogorvos távozott külföldre

fogorvos-jo-aron-bp-625x550

„Az utóbbi tizenkét évben több mint ezer fogorvos távozott külföldre, ez öt évfolyamnyi szakembert jelent évente” – mondta a Sonline.hu-nak Herczeg Olga, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának alelnöke.

Herceg Olga szerint a fiatal fogorvosok nagy része nem vállalja a tartósan alulfinanszírozott körzeteket, ahol a lakosság zömének fogászati ellátása történik, a jövőjüket magánpraxisban vagy külföldön képzelik el.

Mint mondta, jelenleg a fogorvosi alapellátó körzetre körülbelül 700-750 ezer forint jut. Egyszerűen kiszámítható, hogy a fogorvosi, asszisztensi, takarítói bérek és járulékaik már el is vitték a rendelő teljes működésére szánt összeget.

Az alelnök megjegyezte, a fogorvosi praxisok a körzeti orvosok finanszírozásának kevesebb mint feléért kénytelenek dolgozni. Nem az ő munkájuk értékét sokallja, hanem a fogorvosokra jutót tartja elégtelennek.

A minap a Világgazdaság írta meg, hogy 284 tartósan betöltetlen fogorvosi praxis van Magyarországon.

A KSH adatai alapján korábban megírtuk, hogy egyre nehezebb a hazai kórházakba orvost csábítani. Két éve közel 15 500 orvosi állás volt a fekvőbeteg-ellátásban, ebből majdnem ezret nem sikerült betölteni. Ugyanebben az évben 6,6 százalékkal kevesebb háziorvos dolgozott az alapellátásban, mint az ezredfordulón.

A fekvőbeteg-ellátás mellett a friss kiadványból az alapellátásra vonatkozó drámai mutatók is kiderültek. Ilyen például, hogy 2015-ben a háziorvosoknak a fele városban praktizált, és mindössze háromtizedük látott el körzetet falun. A páciensek között az átlagnál nagyobb arányban nőtt a 60 évesek vagy annál idősebbek csoportja is, körükben az egészségi problémák előfordulásának esélye is jóval magasabb. 2015-ben egyébként 5099 háziorvosi praxisban fogadtak beteget, 94 százalékuk saját praxis volt. A saját praxisok száma 2,2 százalékkal csökkent, miközben a helyettesítésben ellátottaké másfélszeresére emelkedett.

 


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com