Az USA írásban is értesítette az ENSZ-t a párizsi klímaegyezményből való kilépési szándékáról

trump

Az első hivatalos, írásos jelzésben az amerikai kormány egyértelművé tette, hogy célja az USA érdekeinek védelme és az, hogy a kormány számára a jövőben minden megoldás nyitva maradjon. Pedig júliusban volt egy szemernyi remény, hogy történik valami.

Hiába tűnt úgy a júliusi francia-amerikai elnöki találkozón, hogy “valami történik a klímaegyezmény ügyében”, az amerikai kormány immár írásban is értesítette az Egyesült Nemzetek Szervezetét (ENSZ) a párizsi klímaegyezményből való kilépési szándékáról.

Az amerikai külügyminisztérium jelezte, hogy a kormányzat a jövőben is változatlanul részt vesz a klímaváltozásról folyó nemzetközi tárgyalásokon, beleértve a párizsi egyezmény végrehajtásáról szóló megbeszéléseket is.

A washingtoni hivatalos értesítés az első írásbeli jelzés az ENSZ-nek az amerikai kormány azon szándékáról, hogy kilépteti az országot a 2015-ben a francia fővárosban csaknem 200 ország által aláírt nemzetközi egyezményből. Az értesítés ugyanakkor csak jelképes, és nincs jogi hatálya, mert az egyezmény lehetőséget ad ugyan arra, hogy egy ország 2020. november 4-ig teljesen kilépjen, ám formálisan erről 2019 előtt nem küldhet értesítést a világszervezetnek.

Az amerikai kormány célja “az Egyesült Államok érdekeinek védelme és annak biztosítása, hogy a kormányzat számára a jövőben valamennyi megoldás nyitva maradjon - írták. A pénteken kora este kiadott közlemény szerint az Egyesült Államok innovációs és technológiai fejlesztések révén a továbbiakban is csökkenti az üvegházhatást kiváltó gázok kibocsátását, együttműködik más országokkal, tisztább és hatékonyabb módon hasznosítja a fosszilis tüzelőanyagokat, és igénybe vesz tiszta és megújuló energiaforrásokat is.

Donald Trump elnök idén júniusban jelentette be, hogy kilépteti az Egyesült Államokat a párizsi klímamegállapodásból, igaz, hozzátette, hogy kormánya készen áll vagy tárgyalásokat kezdeni az újbóli belépésről, vagy teljesen új, az amerikai érdekeknek jobban megfelelő megállapodás kimunkálásában részt venni. A júliusi párizsi csúcstalálkozó után ehhez képest Trump maga mondta, hogy “valami történhet a párizsi klímaegyezményt illetően”.

Emlékezetes, hogy amikor Donald Trump bejelentette, hogy az USA kihátrál a 2015-ös párizsi paktumból, Emmanuel Macron angol nyelvű videóban bírálta, és meghívta Franciaországba az Egyesült Államok vezető klímakutatóit, hogy dolgozzanak együtt a klímaváltozás feltartóztatásán.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com