Az Orbán-kormány újra be akar tartani az Európai Uniónak, vétóval fenyeget egy másik nemzetközi megállapodást is

szijjártó

Azután, hogy Magyarország megvétózta az EU afrikai országokkal kötendő fejlesztési megállapodását. akadályokat gördít egy másik szerződés elé is, amelyet az EU afrikai, karibi és csendes-óceáni országokkal írnának alá – derült ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfői brüsszeli sajtótájékoztatóján. 

Az Eurológus írja, hogy  tárcavezető az EU-s külügyminiszterek hétfői brüsszeli csúcstalálkozója után lépett a nyilvánosság elé, azt állítva, hogy az Orbán-kormány ugyanazért kifogásolja a megállapodást, amiért a korábbit is, vagyis hogy a dokumentum nem ítéli el a migrációt, és nem tesz említést a biztonsági kockázatairól. 

A sajtótájékoztatón Szijjártó Péter bírálta azt a bevándorlásügyi javaslatot is, amellyel az EU soros elnöki tisztségét betöltő Bulgária állt elő. Ez arról szól, hogy ha egy-egy tagországban túl sok menekült érkezik, akkor automatikusan életbe  lép egy elosztási mechanizmus. A bolgár javaslatban 160 százalékos telítettségi szint szerepel, ami azonban a tárcavezető szerint rendkívüli veszélyt jelent Európa számára. Ez azt az üzenetet közvetíti – vélte –, hogy a menekültek szabadon jöhetnek.

– Az áll benne, hogy akkor kell szétosztani a menedékkérőket, ha a 2015-öshöz hasonló menekülthullám érkezik Európába. Ez azt az üzenetet küldi, hogy gyertek minél többen, és akkor szét lesztek osztva. Ugyanazt a hibát követi el az előterjesztés, mint az előbbiek, hogy meghívja a migránsokat Európába. Be kellene látni, hogy mindez ellentétes Európa biztonsági érdekeivel

– fogalmazott. A tárcavezető riasztónak nevezete a bolgár javaslatot, amelynek értelmében azonnal elkezdődne a menekültek szétosztása a tagországok között, hiszen Görögország nem 160, hanem 400 százalékos telítettségi szinten áll.

Arról, hogy az új magyar vétófenyegetésnek mi a visszhangja, egyelőre nem szivárogtak ki információk, de az EU-Afrika megállapodás megakadályozása miatt  hatalmas felháborodás tört ki brüsszeli diplomáciai körökben. E megállapodás értelmében az EU anyagi támogatást nyújtott volna az afrikai tagországoknak, amelynek a fejében azok vállalták volna, hogy gátolják a migrációt. A megállapodásban szerepel segélyprogramok és az embercsempészet elleni fellépés mellett egy olyan mechanizmus is, amelynek az értelmében pénzt kapnak a hazatérésre azok a Líbiában várakozó menekülnek, akik hajlandók lemondani arról, hogy illegálisan Európába jöjjenek.


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com