Az Európai Bizottság nem akarja elvenni a babaváró támogatást, sőt, az Orbán-kormány kérte az egyeztetést az intézkedésről

eu csillag

Bár a Fidesz főemberei és az Orbán-kormány egyes tagjai is elkezdték azt terjeszteni, hogy Brüsszel vissza akarja vonatni Magyarországgal az úgynevezett babaváró támogatást, az Európai Bizottság (EB) közleménye szerint

valójában a magyar kormány kezdeményezett egy előzetes vizsgálatot a törvénycsomagról.

Az EB közölte, tévesek azok a magyarországi hírek, amelyek szerint a bizottság támadná a babaváró támogatást, a konstrukcióról a szervezet még nem is alakított ki hivatalos álláspontot – szögezte le keddi közleményében a brüsszeli testület.

Sőt, a magyar nyelvű kommünikében hangsúlyozták, hogy az Európai Bizottság nem kifogásolja, sőt üdvözli a hitelprogram céljait, azaz a családok támogatását.

Az előzetes egyeztetés során a bizottság szakértői igyekeznek kiküszöbölni, hogy a babaváró hiteleket nyújtó bankok – tehát nem a felvevő magánszemélyek – tekintetében később aggályok merülhessenek fel az állami támogatásokra vonatkozó európai uniós szabályok szempontjából.

Az előzetes egyeztetések folytathatók, s az Európai Bizottság továbbra is készen áll a konzultációkra, amelyek pontosan arra szolgálnak, hogy elkerülhető legyen egy későbbi formális vizsgálat vagy a konstrukció jogszerűségének bárki általi megkérdőjelezése – írták.

Az Index pedig az egyeztetések jegyzőkönyvei alapján azt írta: eddig csak egyetlen érdemi kritika  fogalmazódott meg a brüsszeli oldalról:

a 100 százalékos állami kezességű, legfeljebb 10 millió forintos babaváró támogatás kamata túl magas.

A bizottság szakértői szerint ugyanis az állam minden kockázatot átvállal, a bankok számára a hitelnyújtás gyakorlatilag nulla kockázattal jár, ezért az uniós szerv szerint alacsony szinten kellene maximalizálni a kamatszintet. Ha magas a kamatszint, akkor a lakossági hitelekkel foglalkozó bankok állami támogatásból növelik a nyereségüket.

A magyar kormány azon a felvetésére, hogy a kamatok csökkentése kiküszöbölné-e a problémát, Brüsszelből azt válaszolták, hogy ha az állampapírok hozamához hasonlóan alacsony maximális kamatszintet rendel a kormány a babaváró támogatáshoz, akkor semmiféle versenyjogi aggályuk nincs, 100 százalékos kamattámogatás mellett sem.

Vagyis a jegyzőkönyvekből egyértelműen kiderül: a Fidesz és a kormány politikusai hazudtak, amikor azt állították, hogy az Európai Bizottság támadja a babaváró támogatást.

168óra


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com