Az ember, akiről Shrek figuráját mintázhatták

shrek

Vagy egyszerűen csak az akromegáliában szenvedőkről mintázták a népszerű rajzfilmfigurát?

Egy érdekes teória szerint Shrek figuráját egy valódi személyről mintázták: az 1954-ben elhunyt Maurice Tillet pankrátorról.

Több külföldi oldal is foglalkozott az utóbbi pár évben a témával, a pankrátor fotóit összehasonlították a Shrek című rajzfilm főhősének képeivel.

Shrek was modeled after a real person called Maurice Tillet.

Ki volt Maurice Tillet? Miért nézett ki ki így? És milyen utalás alapján gondolják azt a Shrek-rajongók, hogy ő volt a minta az ogre megalkotásához?

Maurice Tillet Oroszországban született 1903-ban, francia szülők gyermekeként – édesanyja tanított, édesapja vasútmérnök volt. Az életrajzírók szerint a kis Maurice tehetséges gyermek volt, több nyelven beszélt, verseket írt, színészkedett. Átlagos kiskamaszként élt – már ami a külsejét illeti. Sőt, mivel gyermekkorában kifejezetten babaarca volt, Angyal lett a beceneve.

Később kezdtek mutatkozni rajta az akromegália tünetei, aminek következtében a feje a testéhez képest aránytalanul megnőtt, vonásai eltorzultak, ujjai megvastagodtak stb.

Az akromegália 

Már a 19. században leírták a kórképletét. A betegséget a növekedési hormon túltermelődése okozza.

A növekedési hormon fokozza a csontok, az izmok és számos belső szerv növekedését, ez pedig a csontok rendellenes túlnövekedéséhez vezet.

A betegség ritka, és férfiaknál és nőknél is jelentkezhet.

“A betegség tünete az, hogy felnőtt korban nőni kezd minden, ami nőni tud, legyen az porc vagy belső szerv. Megnagyobbodik többek közt az orr és a fül, megnőnek a kezek és a lábak, az áll, a szív, a máj és vese, az arcüregek és gége. Az utóbbiak miatt a nőknél a hang mélyül, a nőbetegek hangja férfiassá válik. A szőrnövekedés és a verejtékezés is fokozott, a bőrredő vastagsága pedig nő. Az orr ki is szélesedik, a szemöldökív elődomborodik. A fogak közti távolság nő, köztük rés keletkezik, a nyelv is nő” - írja a HáziPatika.

Ma már a növekedési hormon szintjét csökkentő gyógyszerrel kezelhető a betegség.

Maurice Tillet édesanyja (az apja korábban meghalt) az oroszországi forradalom miatt 1917-ben Franciaországba költözött a fiával. Maurice Tillet 20 éves volt, amikor a teste elkezdett változni, és egy orvos diagnosztizálta nála az akromegáliát.

A férfi jogi pályára szeretett volna menni, de a külseje megakadályozta ebben. Évekig szolgált a francia haditengerészetnél, mérnökként dolgozott. 1937-ben találkozott Karl Pojello pankrátorral, aki meggyőzte arról, hogy szálljon ő is ringbe.

Tillet két évig birkózott Európában, majd a második világháború kitörésekor Pojellóval együtt az Egyesült Államokba költözött. French Angel – Francia Angyal néven lett ismert, utalásképp gyermekkori becenevére.

Megállíthatatlannak ismerték.

Az 1940-es években pedig többen is megpróbálták utánozni, és egyre-másra bukkantak fel az ilyen vagy olyan Angyal művésznéven futó pankrátorok – egyikük, Paul Olaffsen (“Swedish Angel”) éppúgy akromegáliában szenvedett, mint Tillet.

1945-ben Tillet egészsége megrendült, a mérkőzéseken már nem bizonyult legyőzhetetlennek vagy megállíthatatlannak. Utolsó meccse 1953-ban volt, 1954. szeptember 4-én pedig szívelégtelenségben meghalt.

Néhány évvel ezelőtt szárnyra kapott az a hivatalosan soha meg nem erősített elképzelés, hogy Shrek figuráját valójában ő ihlette.

Sőt, a Redditen akad olyan felhasználó, aki úgy gondolja, hogy a Dorian Leigh modellel közösen készült fotója lett az alapja Shrek és Fiona alakjának.

Az elmélet hardcore-rajongói szerint a Shrek egyik jelenete is a híres francia pankrátornak, Maurice Tillet-nek állít emléket.

VIDEÓ: 1 perc 30 másodperctől látható a lényeg:

Akár így van, akár nem, akár Tillet vagy más akromegáliában szenvedő férfi ihlette Shrek alakját, a rajzfilmet ugyanúgy szeretjük.

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com