Az egészségügy helyett újságkiadásra költene 300 milliót Kásler Miklós

kasler

Az Országút című, két hetente megjelenő folyóirat fenntartása évi 300 millióba kerülne, finanszírozását Kásler Miklós tárcája állná.

Országút címmel kulturális és közéleti két hetilap indítanának a Petőfi Irodalmi Múzeum alá betagolva, a „legjobb szakemberekre” bízott új médium – közpénzből – évi 300 millió forintba kerülne – derül ki a hvg.hu birtokába került kormányzati előterjesztésből.     

 Az új kétheti lapot 490 forintért lehetne megvásárolni, és a tervek szerint a 48 oldalas kiadvány 8000 példányban jelenne meg. A folyóirat elindítására és csak az idén felmerülő költségeire 374 millió forintot szánnak, a részletes költségvetésen belül kifejezetten bér jellegű kiadásokra 99,5 millió forintot irányoznak elő, de még ezen felül fizetnének ki 50 millió forintot szerzői honoráriumokra.

Mindez csak egy eleme a Petőfi Irodalmi Múzeum helyzetbe hozását célzó javaslatcsomagnak: ,a kormány rábólint, egy sima kormányhatározattal átültethető a gyakorlatba a láthatóan részletesen kidolgozottt tervezet, amely jelentős átfedésben van a Prőhle Gergely utódjaként a PIM élére helyezett Demeter Szilárd pályázatával. Így visszaköszön benne, hogy a múzeumnak akár politizálva is képviselnie kell a magyar értékeket.

Demeter korábban a Századvégnek is dolgozott, és nyíltan elismerte, hogy „tisztelője” Habony Árpádnak, ugyanakkor állítása szerint főigazgatóként nem akarja háttérbe szorítani a kormánykritikus szerzőket. A „nemzeti jelentőségű erőközponttá” emelt PIM az állami díjak odaítélésében is szerepet kapna, könyvpiaci folyamatokba is belépne, de az Emmi javaslata szerint egy saját nemzetközi irodalmi fesztiválra szervezője is lenne.

A javaslatcsomag készítői a nagyszabású fejlesztést azzal magyarázzák, hogy a gazdaság már stabil, jöhet a kultúra.

Mindez akkor történik, amikor: a szintén Kásler tárcája alá tartozó kórházak úsznak az adósságban, sorra szűnnek meg a gyermekorvosi praxisok, az alulfizetett ápolók legaktívabb korcsoportja tömegesen hagyja el a pályát, és egy két éves, félig átszúrt szemű gyereknek is 21 órát kell várnia diagnózisra; az pedig lassan az ingerküszöb szintjét sem éri el, hogy normális körülmények között még menthető betegek a sürgősségin halnak bele vérmérgezésbe vagy érelzáródásba. Az évi 300 millió forintnak azonban az előterjesztők szerint egy új lap büdzséjében van a legjobb helye.

Forrás: hvg.hu

*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com