Az amerikai kormányzat leállása nem csupán politikai kérdés

szabadság szobor usa

A patthelyzetet nemcsak a szövetségi állam alkalmazottainak jelent hatalmas kellemetlenséget, de a turistáknak is.

Szombaton és vasárnap a szövetségi tulajdonban levő Statue of Liberty-hez és az Ellis Island-re látogató turisták döbbenten tapasztalták, hogy mind a két helyszín zárva van. Sokaknak már hónapokra előre megvolt a belépőjegye. A csalódottság leírhatatlan volt.

Vasárnap délután New York kormányzója, Andrew Cuomo bejelentette, hogy hétfőtől a City fizeti a szövetségi alkalmazottak bérét, így mindkét helyszín NYITVA lesz a kormányzati leállás idején. Ellis Island és a Statue of Liberty nyitvatartása napi 65 ezer dollárjába kerül majd a városnak.

A kormányzó beszédéből idézem: “Ez nem az első kormányzati leállás. 2013-ban 17 napig tartott a szünet. Akkor csak a 12. napon léptünk közbe. Tanultunk a hibánkból. Ez alkalommal, amint lehetett, közbeléptünk. A Statue of Liberty és Ellis Island hétfőn a szokásos nyitvatartás szerint üzemel. A City finanszírozni fogja mindkét helyszínt a leállás teljes idejére.

Ami a hétvégén történt a turistákkal az az országvezetés gusztustalan igazságtalansága volt. A Statue of Liberty a jelenlegi bevándorlási vita jelképe. A Szabadság-szobor a mi kikötőnkben van, a befogadás jelképe a felállítása első napjától. A bevándorlók előtt bezárni a kaput egyszerűen ellentmond Amerika alapkoncepciójának. Amikor a jelenlegi vezetés deportál, lezárja a Szabadság-szobrot és Ellis Island-et, alapjaiban támad minket. New York mindig kiáll azon alapértékek mellett, melyek nemzetünket valóban naggyá teszik. Washington mérge nem ér el a Szabadság-szoborhoz.”


*


*

Top
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com